Οι αυστηροί νόμοι που εφαρμόζουν κατά του καπνίσματος φαίνεται δεν είναι αρκετοί για πολλούς δήμους της Μελβούρνης. Έτσι στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να προσληφθούν... χωροφύλακες οι οποίοι θα ελέγχουν ότι εφαρμόζονται οι νόμοι. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στο πολιτειακό κοινοβούλιο, οι «χωροφύλακες» αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και όπου συχνάζουν παιδιά για να βεβαιώνονται ότι τηρούνται οι νόμοι κατά του καπνίσματος. Όταν εντοπίζουν παραβάτες θα έχουν το δικαίωμα να δίνουν πρόστιμα ύψους 147 δολαρίων.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, από του χρόνου θα απαγορεύεται το κάπνισμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από την είσοδο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές. 

Σήμερα το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε στάδια και παιδικές χαρές που υπάρχουν στα πάρκα ενώ το αντικαπνιστικό λόμπι προτείνει την απαγόρευσή του σε όλους τους δημόσιους χώρους: στους πεζόδρομους, στις πλατείες ακόμη και στα πεζοδρόμια.