Έρχονται τα αυτοκίνητα που θα «ξυπνούν» τους αφηρημένους οδηγούς

Έρχονται τα αυτοκίνητα που θα «ξυπνούν» τους αφηρημένους οδηγούς

Τα πρώτα αυτοκίνητα που θα ανιχνεύουν την κίνηση ματιών και κεφαλιού και επομένως τους αφηρημένους οδηγούς ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σε αριθμό πωλήσεων, General Motors.

Η πατέντα ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο Seeing Machines με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο όμιλος υπέγραψε με την εταιρεία κατασκευής προϊόντων ασφαλείας Takata, η οποία και θα προμηθεύσει την General Motors. Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, έως και 500.000 οχήματα θα φέρουν τη συγκεκριμένη συσκευή εντοπισμού. 

Στόχος είναι οι συσκευές να μετρούν τις κινήσεις του κεφαλιού και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς εάν δεν είναι προσηλωμένοι στον δρόμο ή εάν δεν κοιτούν τους καθρέφτες τους. 

Αν και για αρκετούς αφηρημένους οδηγούς οι συγκεκριμένες συσκευές αναμένεται να αποβούν πράγματι χρήσιμες, η νέα τεχνολογία εγείρει σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας. 

Τα ερωτήματα επικεντρώνονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο κατασκευαστές και ασφαλιστές θα διαχειρίζονται τα δεδομένα, αν και οι συσκευές δεν θα αποθηκεύουν ούτε θα διαβιβάζουν πληροφορίες – σε αυτό το πρώτο στάδιο, τουλάχιστον.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο