Ο πατέρας Νόρμπερτ, ιερέας στο μοναστήρι του Νέρεσχαϊμ στην κεντρική Γερμανία, εκδήμησε πέρυσι και εκείνος μόνο γνωρίζει εάν είχε φροντίσει για τα επουράνια. Για τα εγκόσμια πάντως, είχε φροντίσει και με το παραπάνω: Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από το πουθενά εμφανίστηκαν ως κληρονομιά του ιερωμένου.

Ακόμη χειρότερα, τα χρήματα διαχειρίζεται ένας μάλλον ύποπτος δικηγόρος που βρίσκεται υπό έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος -και λίγα μέρη είναι καλύτερα να κρυφτούν κεφάλαια από τα τείχη των Βενεδικτίνων...

Τον μυστηριώδη θησαυρό ανακάλυψε ο διάδοχος του πατέρα Νόρμπερτ στα προσωπικά του αντικείμενα. Αρχικά βρήκε ότι ο ταπεινός ιερέας ήταν δικαιούχος σε έναν λογαριασμό στην Deutsche Bank με το όχι και τόσο ταπεινό ποσό των περίπου τριών εκατ. ευρώ. 

Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερος λογαριασμός, κάπως πιο ταπεινός εκείνος, με μόλις ένα εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Spiegel. Οι λογαριασμοί είχαν ανοιχτεί με την επωνυμία του μοναστηριού, αλλά το ίδιο το μοναστήρι δεν γνώριζε τίποτε. 

Η υπόθεση γίνεται μυθιστορηματική όταν ανακαλύπτεται ότι στους δύο αόρατους λογαριασμούς είχε πλήρη πρόσβαση ένας δικηγόρος από την πόλη Κρέφελντ, ο Βάλτερ Μαρτσέλι. Η άγνωστη προέλευση των κεφαλαίων γίνεται έτσι αρκετά ύποπτη: Τον Μαρτσέλι έχουν βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο οι γερμανικές αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Κανείς στο μοναστήρι, όπου υπηρετούσε από το 1977 ο ιερέας, δεν γνώριζε ούτε για την σχέση του με τον δικηγόρο (ήταν συντοπίτες και φίλοι από παιδιά) ούτε φυσικά για τα ποσά. 

Ο νέος ιερέας, ο πατέρας Άλμπερτ, στράφηκε στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να διασφαλίσει τα κεφάλαια για το μοναστήρι.