Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη σούπερ παντοφοβική υφή επιφάνειας, ηοποία μπορεί να απωθήσει από πάνω της οποιοδήποτε υγρό, άσχετα από το υλικό που αυτή είναι κατασκευασμένη.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLA του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσανγκ-Τζιν Κιμτου Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, που έκαναν τη σχετικήδημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το ίδιο, ανέφεραν ότι η καινοτομικήεπιφάνεια μπορεί να έχει διάφορες βιομηχανικές και βιοϊατρικές εφαρμογές.

Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε μελλοντικά να επιβραδύνει τη διάβρωση και έτσι ναεπεκτείνει τη διάρκεια ζωής διαφόρων τμημάτων εξοπλισμού σε εργοστάσια (χημικά,ηλεκτροπαραγωγής κ.α.), σε ηλιακούς συλλέκτες, σε μαγειρικά σκεύη κ.λπ. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί διάφορα υδροφοβικά υλικά, που απωθούν τα υγρά από πάνωτους, χωρίς να μουσκεύουν.

Όμως, έχει υπάρξει μια πρόκληση η δημιουργία ενόςπραγματικά παντοφοβικού υλικού, που θα απωθεί οποιοδήποτε υγρό, για παράδειγμα ταφθοριωμένα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως γιατην ψύξη των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η νέα επιφάνεια για πρώτη φορά διαθέτει χαρακτηριστικά πραγματικής«παντοφοβικότητας», κάτι που ποτέ έως σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί σε τεχνητό ή φυσικόαντικείμενο. Η ικανότητα αυτή της επιφάνειας βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες της υφής τηςστη νανοκλίμακα και όχι στις χημικές ιδιότητες του υλικού από το οποίο η επιφάνειααποτελείται.

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως έδειξαν τα πειράματα, είναι ότι κανένα υγρό (νερό, λάδι,διαλυτικά κ.α.) δεν κολλάει σε καμία επιφάνεια (μεταλλική, πλαστική, γυάλινη κ.α.),καθώς οι σταγόνες του γλιστρούν από πάνω της.