Ένας Ούγγρος δήμαρχος αποφάσισε να νοικιάσει... ολόκληρο το χωριό και να παραχωρήσει προσωρινά ακόμη και το αξίωμά του σε όποιον το επιθυμεί, με την ελπίδα ότι η πόλη του επιτέλους «θα μπει στον χάρτη» και θα αποκτήσει κάποια έσοδα.

Έναντι 210.000 φιορινιών (περίπου 700 ευρώ) ημερησίως, οι «ενοικιαστές» θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του γραφικού, αλλά σχεδόν έρημου από κατοίκους, χωριού Μέγκιερ. Στο χωριό, που απέχει 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, ζουν σήμερα μόνο 18 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την αγγελία που ανήρτησε ο δήμαρχος στο διαδίκτυο, οι ενοικιαστές θα έχουν στη διάθεσή τους και τους τέσσερις δρόμους του χωριού -οι δύο είναι ασφαλτοστρωμένοι-, το γραφείο του δημάρχου, το πολιτιστικό κέντρο, τη στάση του λεωφορείου και επτά επιπλωμένα σπίτια «σε χωριάτικο στυλ».

«Με βάση τον νόμο που εισήγαγα, ένας ξένος μπορεί επίσης να γίνει δήμαρχος για ένα Σαββατοκύριακο και να αλλάξει την ονομασία των δρόμων, αν το επιθυμεί» δήλωσε ο δήμαρχος Κριστόφ Πάγιερ. 

Οι ενοικιαστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα έξι άλογα, τις δύο αγελάδες, τα τρία πρόβατα, το κοτέτσι και τα κτήματα του αγροτικού συνεταιρισμού.

Ο 42χρονος Πάγιερ, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Βουδαπέστη, είπε ότι «ερωτεύτηκε» το χωριουδάκι την πρώτη φορά που πέρασε από εκεί, κατά τύχη, πριν από δέκα χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα αγόρασε ένα σπίτι στο Μέγκιερ και εξελέγη δήμαρχός του. 

Στόχος του, όπως είπε, είναι να σώσει το χωριό από τον «αργό θάνατο», καθώς οι νέοι φεύγουν για τη Βουδαπέστη ή για το εξωτερικό, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αγροτικές κοινότητες της Ουγγαρίας.

TAGS