Τελικά τι χρώμα έχει το φόρεμα που έχει προκαλέσει άπειρες συζητήσεις και διχασμό στο Διαδίκτυο;

Άλλοι λένε άσπρο με χρυσές λεπτομέρειες, άλλοι μπλε με μαύρες. 

Όλα άρχισαν όταν αναρτήθηκε φωτογραφία στο Tumblr από τη σκωτσέζα τραγουδίστρια Κέιτλιν Μακ Νιλ. Το ρούχο είχε φορεθεί σε έναν γάμο από τη μητέρα της νύφης, η οποία είναι φίλη της 21χρονης τραγουδίστριας.

Η καλλιτέχνιδα και οι φίλοι της διαφωνούσαν για το χρώμα και στον... χορό μπήκε όλο το Διαδίκτυο. «Αν αυτό το φόρεμα δεν είναι χρυσό, όλη μου η ζωή είναι ένα ψέμα, θα κλάψω, μοιραστείτε το ως τη NASA, πρέπει να βρούμε μια απάντηση» έγραψε.

Ο ιστότοπος Buzzfeed εντόπισε την ανάρτηση αυτή και έκτοτε το Διαδίκτυο έχει γεμίσει σχόλια και αναλύσεις για το #TheDress.
Δεκατέσσερις ώρες μετά, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τη σελίδα του Buzzfeed, με το 72% αυτών να υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό και το 28% να επιμένει ότι είναι μπλε και μαύρο.

Στη διαμάχη έχουν εμπλακεί και διάσημοι αστέρες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν που διερωτάται: «Τι χρώμα είναι αυτό το φόρεμα; Εγώ βλέπω άσπρο και χρυσό. Ο Κάνιε (Γουεστ, ο σύζυγός της) μαύρο και μπλε. Ποιος έχει αχρωματοψία;», ενώ η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ δήλωσε ότι δεν κατανοεί αυτή τη διαμάχη για το χρώμα του φορέματος και νιώθει «μπερδεμένη και τρομαγμένη», αν και υποστηρίζει ότι το φόρεμα είναι μπλε και μαύρο.

Η βασίλισσα του Twitter Κέιτι Πέρι, με 66 εκατομμύρια ανθρώπους να την ακολουθούν, εξέφρασε την αγωνία της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πάρει «ένα Xanax».

Και ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέφερε στο Twitter ότι το βλέπει μπλε και μαύρο, ενώ αντίθετα η πρόσφατα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ υποστηρίζει ότι είναι άσπρο και χρυσό.

Άλλοι αρνούνται να εμπλακούν στη διαμάχη και απλώς σχολιάζουν ότι το φόρεμα είναι άσχημο.

Η Μακ Νιλ είπε ότι ποτέ δεν περίμενε ότι μια φωτογραφία θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια διαμάχη, ακόμη και μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ, εξηγώντας ότι απλώς πίστεψε ότι οι άνθρωποι που την παρακολουθούν στο Tumblr θα «είχαν μια καλή αντίδραση».

Η επιστημονική εξήγηση

Η απλή επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαμάχη είναι ότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη.

Τα αντικείμενα αντανακλούν το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ή χρώματα, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος καθορίζει το χρώμα ενός αντικειμένου προσλαμβάνοντας το χρώμα που αντανακλά. Όμως η αντίληψη αυτή μπορεί να αλλάζει επηρεαζόμενη από το χρώμα των γύρω αντικειμένων.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Wired.com, η ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας του φορέματος δείχνει ότι ένα από τα κομμάτια της μαύρης δαντέλας στην εικόνα φαίνεται πορτοκαλί. Έτσι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον σκοτεινό είναι πιο πιθανό να δουν το μπλε του φορέματος άσπρο και το μαύρο ως χρυσό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το χρώμα.

Το φόρεμα έχει σχεδιάσει η εταιρεία Roman Originals, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και κοστίζει 50 λίρες. Επίσης υπάρχει και σε άσπρο, ροζ και κόκκινο, όλα όμως με μαύρη δαντέλα. Παρόλα αυτά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σχεδιάσει και ένα άσπρο με χρυσό.

«Εμείς βλέπουμε μαύρο και μπλε, αλλά κάποιοι στο γραφείο βλέπουν επίσης χρυσό και άσπρο, τόσο ώστε σκεφτόμαστε να το βγάλουμε σε άσπρο και χρυσό», ανέφερε η Roman Originals.

«Ξεπουλήσαμε τα πρώτα 30 λεπτά και έχουμε εφοδιαστεί με περισσότερα σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη».

Το φόρεμα πάντως είναι μπλε με μαύρο και έχει φορεθεί από αρκετές διασημότητες...