Ο κήπος των θαυμάτων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ανοίγει τα σαββατοκύριακα για να αποκαλύψει τα έργα γνωστών σύγχρονων καλλιτεχνών στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Τον εκπληκτικό κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη μεθόριο ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια λίγοι έχουν επισκεφθεί –πρόκειται για ιδιωτικό χώρο κλειστό εις του μη έχοντες εργασία. Μια κλεφτή ματιά φτάνει πάντως για να πείσει κάθε διερχόμενο ότι μια επίσκεψη, αν και εφόσον δοθεί ευκαιρία, αξίζει τον κόπο.

 


Yayoi Kusama, Pumpkin (M), 2014

Και η ευκαιρία δίνεται τώρα. Όπως γνωρίζαμε από καιρό, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ που ιδρύθηκε το 2013 από τον συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο διοργανώνει στον κήπο της σχολής έκθεση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών χώρο υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, διευθύντριας της περίφημης Whitechapel Gallery. Τα έργα, τα οποία προορίζονται για έκθεση σε δημόσιο χώρο, είναι είκοσι καλλιτεχνών, δεκαπέντε ξένων (δανειζόμενα έργα) και πέντε Ελλήνων (νέες παραγωγές).

 


Allora&Calzadilla, Hope Hippo, 2005/2015

Και η έκθεση άνοιξε επιτέλους στο κενό. Με οικοδεσπότες τον ίδιο τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, την Iwona Blazwick και τον διευθυντή της Γαλλικής Σχολής, Alexandre Farnoux, οι εκπρόσωποι του Τύπου περιηγήθηκαν τον χώρο και τα έργα, τα οποία συνδέονται νοερά με ένα χαλαρό νήμα, ένα ερώτημα. Το ερώτημα που διατυπώθηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης είναι:  Μπορούμε να αισθανθούμε πολίτες της γης, αντί για μιας συγκεκριμένης χώρας ή πόλης; Εξ ου και ο τίτλος «Terrapolis» από το terra (γη) και πόλις.

 


Αλίκη Παλάσκα, Breathing Space, 2015

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Caroline Achaintre, Allora & Calzadilla, Francis Alÿs, Joseph Beuys, Huma Bhabha, Reg Butler, Lynn Chadwick, Marcus Coates, William Cobbing, Enrico David, Charlotte Dumas, Angus Fairhurst, Studio Ghibli, Tue Greenfort, Asta Gröting, Henrik Håkansson, Anthea Hamilton & Nicholas Byrne, Joan Jonas, Markus Karstieß, Yayoi Kusama, Oliver Laric, Richard Long, Sarah Lucas, Ruth Maclennan, Chris Marker, Marlie Mul, Katja Novitskova, Anatoly Osmolovsky, Norbert Prangenberg, Ugo Rondinone, Peter Wächtler και Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα, Κώστα Σαχπάζη.

«Terrapolis», Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Διδότου 6, Αθήνα, 27 Μαΐου έως 26 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο από 10.00 έως 21.00 και Κυριακή από 12.00 έως 18.00. Είσοδος ελεύθερη.