Είναι δυνατόν να εκτυπωθεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia; Το αποτέλεσμα του πειράματος εκθέτει μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 ο καλλιτέχνης Michael Mandiberg σε γκαλερί της Νέας Υόρκης. Στην έκθεσή του μπορεί κανείς να θαυμάσει σε τεράστια ράφια στημμένους τους πρώτους 1.980 τόμους από τους 7.600 που θα χρειαστούν για να εκτυπωθεί εξ ολοκλήρου η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. 

Ο Mandiberg, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε ένα λογισμικό που του επιτρέπει να μεταφέρει τα δεδομένα από 11,5 εκατ. άρθρα που εντοπίζονται στον ισότοπο της Wikipedia και να μετατρέπονται σε έντυπη μορφή. Σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) εξηγεί πως χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα μόνο για τη διαδικασία λήψης από τη βάση δεδομένων ‘’Wikimedia’’ ώστε να ληφθούν τα άρθρα σε μορφή PDF και να ξεκινήσει τη μεταφορά τους στο διακομιστή. Η τελευταία διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και 2 εβδομάδες σύμφωνα με τον ίδιο. 

Ωστόσο ο Mandiberg θέλει μέσα από το έργο  του να δείξει την ‘’αδυναμία μετάφρασης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ως υλικό αντικείμενο’’ καθώς κάθε χρήστης μπορεί να ενημερώνει τα άρθρα της Wikipedia υποστηρίζοντας πως δεν είναι απαραίτητο να εκτυπωθούν όλα τα άρθρα του ιστότοπου. 

Ένα έργο που σίγουρα δεν θα παραλείψουν να θαυμάσουν όλοι οι οικολόγοι!