Ένα αν μη τι άλλο πρωτότυπο βραβείο κέρδισε μία νοσοκόμα από τη Σιβηρία που έχασε 30 ολόκληρα κιλά έπειτα από σκληρή δίαιτα: Της χάρισαν... πέντε τόνους κάρβουνο! 

Ο Αμάν Τουλέγιεφ, ο κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο -που είναι γνωστή για τα ανθρακωρυχεία της- είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι θα ανταμείψει με «φυσικούς πόρους» τους παχύσαρκους κατοίκους που θα το έπαιρναν απόφαση να κάψουν μερικές χιλιάδες θερμίδες.

Αφού, επί αρκετές εβδομάδες, έκανε σκι, ποδήλατο και πατίνια, η Έλενα Σαλνίκοβα έπεσε από τα 112 κιλά στα 80. Αδυνατισμένη και πανευτυχής, είδε σήμερα μια νταλίκα να ξεφορτώνει στην αυλή της πέντε τόνους κάρβουνο.

«Είναι καθαρό κάρβουνο, ζεσταίνει πάρα πολύ όταν καίγεται. Αρκούν τρεις κουβάδες την ημέρα» σχολίασε η ίδια μιλώντας στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης Rossia 24, με ένα φτυάρι για τα χιόνια στο χέρι.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κάρβουνου που εξάγεται προέρχεται από τα ορυχεία της λεκάνης του Κουζμπάς, στη Σιβηρία, όπου βρίσκεται και το Κεμέροβο. Είναι όμως ταυτόχρονα και η δεύτερη, μετά τη Λιθουανία, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε αριθμό παχύσαρκων κατοίκων.

Η 43χρονη νοσοκόμα -που στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται και με το θέατρο- έδειξε στην τηλεόραση και τα ρούχα που φορούσε πριν τη δίαιτα-αστραπή: ένα τεράστιο παντελόνι και μια γιγαντιαία ροζ μπλούζα.

Η Σαλνίκοβα εξήγησε πάντως ότι κινητοποιήθηκε κυρίως λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς πάσχει από υπέρταση και διαβήτη. «Κοίταζα τη στοίβα των φαρμάκων που παίρνω και κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ σοβαρό», είπε.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, Αντόν Γκορέλκιν, είπε ότι η «πρόκληση» του Τουλέγιεφ ενέπνευσε ήδη μια τηλεοπτική εκπομπή σε ένα τοπικό κανάλι. «Στο μέλλον οι δίαιτες με αντάλλαγμα δωρεάν κάρβουνο θα γίνονται μόνο στο πλαίσιο της εκπομπής αυτής του σταθμού STS-Kouzbass»είπε.