«Διπλωματικό επεισόδιο» ξέσπασε ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία με αφορμή την... προέλευση της καρμπονάρα.

Όλα άρχισαν όταν οι Γάλλοι κυκλοφόρησαν ένα βίντεο, στο οποίο υποτίθεται πως καταγραφόταν η γαλλική εκδοχή της καρμπονάρας, της διάσημης ιταλικής μακαρονάδας.

Στην εκδοχή αυτή, τα μακαρόνια βράζονται μαζί με το μπέικον, προστίθεται κρεμμύδι και κρέμα γάλακτος ενώ στο τέλος ωμό αβγό πέφτει πάνω στο πιάτο. 

Το βίντεο, που έγινε viral και στην Ιταλία, εξόργισε τους Ιταλούς, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση στους Γάλλους με φράσεις όπως «μείνετε στα βατραχοπόδαρα», «μας πήρατε τη Μόνα Λίζα, αφήστε την καρμπονάρα», ενώ αρκετοί ήταν και αυτή που ζήτησαν την παρέμβαση του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Μάλιστα, στην κόντρα ενεπλάκη και η εταιρεία ζυμαρικών Βarilla, καθώς στο βίντεο φαίνεται να χρησιμοποιούνται δικά της ζυμαρικά.

«Θέε μου! Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δημιουργικές "μεταφράσεις" της μυθικής καρμπονάρας, αλλά αυτό πάει πολύ... Désolé! (σ.σ. συγγνώμη στα γαλλικά)», έγραψε στο Facebook η Barilla.

Τελικά, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε, η ιστοσελίδα démotivateur.fr που δημοσίευσε το βίντεο το «κατέβασε» και να το αντικατέστησε με μια σωστή συνταγή της καρμπονάρα.