Πυροσβέστες περιγράφουν «μία από τις πιο παράξενες» αποστολές διάσωσης της στην καριέρα τους καθώς βοήθησαν έναν ρινόκερο στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου με… πονόδοντο.

Το πλήρωμα του πυροσβεστικού σταθμού Newcraighall χρειάστηκε να μετακινήσει τον δύο τόνων Bertus σε ένα ασφαλές μέρος, στο οποίο οι κτηνίατροι θα μπορούσαν να το βοηθήσουν.

Νάρκωσαν το 8χρονο ζώο, ώστε να το μεταφέρουν και με ασφάλεια το τράβηξαν από το σημείο που καθόταν. Ήταν μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία λόγω του όγκου και βάρους του.

Ο υπεύθυνος του πυροσβεστικού σταθμού Willie Pollard,δήλωσε: 

Χρειάστηκε ρυμουλκό για μετακινήσουν το ζώο σε ασφαλές μέρος. Να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές που εφαρμόζονται συνήθως σε τροχαία στα οποία εμπλέκονται βαρέα οχήματα ή σε περίπτωση κατάρρευσης κτιρίου.

«Αυτές οι τεχνικές μας επέτρεψαν να επανατοποθετήσουν τον ρινόκερο, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλή χώρο εργασίας για την οδοντιατρική ομάδα για να επιδιορθώσει το δόντι».

Ο επικεφαλής κτηνίατρος Simon Girling, του ζωολογικού κήπου, δήλωσε:

Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τη βοήθεια όσων συμμετείχαν για τη διάσωση του Bertus.

«Η "επιχείρηση" Bertus ήταν μια μεγάλη επιτυχία και παρά το γεγονός ότι ήταν μια μικρή επέμβαση των δοντιών του,επρόκειτο για μια τεράστια ομάδα ανθρώπων που όλοι εργάστηκαν μαζί για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της».