Οι γενικές προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης, όπως σε όλα τα ελληνικά σπίτια, έτσι και στο Ελατοχώρι Πιερίας, ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές, σύμφωνα με την παράδοση ετοιμάζουν τα πασχαλινά τσουρέκια και βάφουν αυγά. 
Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το Σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Γυναίκες με λουλούδια στα χέρια πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο, ενώ στα χωριά της Πιερίας, οι Επιτάφιοι στολίζονται από κοπέλες, που κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.


Πασχαλινά έθιμα στο Ελατοχώρι  
Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο μοναστήρι συγκεντρώνονται προσκυνητές από όλα τα γύρω χωριά. Μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Μοναστηριού, ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην αυλή με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Την τρίτη μέρα του Πάσχα το έθιμο του χωριού είναι ο Διπλωτός χορός και το Κάψιμο της ρόκας. Γυναίκες χορεύουν σε δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί, λέγοντας παραδοσιακά τραγούδια. Η μεγαλύτερη σε ηλικία προπορεύεται όλων γνέθοντας μαλλί, ενώ κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ακολουθεί κυνηγητό και διάλυση του χορού.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και οφείλεται σε ένα τέχνασμα των γυναικών για να σώσουν τα παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι.


πηγή: touristorama.gr