Η Δροσοπηγή αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ανατολικής Μάνης, όμως η ομορφιά, η ιστορία της και… ο ξενώνας που μόλις απέκτησε μπορούν να τη βάλουν στον τουριστικό χάρτη των ψαγμένων ταξιδιωτών της Πελοποννήσου.     Στη σκιά της παλιάς Τσεροβάς, η Δροσοπηγή πήρε το όνομά της από την πηγή που ήταν η αιτία να μετακομίσει το χωριό αρκετά χαμηλότερα από την κορυφή του βουνού.

Οι κατάφυτες από βελανιδιές πλαγιές που φιλοξενούν σήμερα αυτόν το λιλιπούτειο οικισμό χαρίζουν απλόχερα την απόλαυση της αυθεντικής φύσης και την ηρεμία που μας είναι πια τόσο απαραίτητη – η θέα στη θάλασσα από το Γύθειο μέχρι τον Κότρωνα είναι, πράγματι, μαγική. Από το παλιό χωριό έχουν μείνει μόνο ερείπια που μαρτυρούν την ιστορία του. από εκεί επιχειρήθηκε η κατάληψη της Μάνης, και από τον Χατζή Οσμάν το 1779 μ.Χ., και από τον Ιμπραήμ το 1826.

Απέχει μόλις δέκα χιλιό­μετρα από την Αρεόπολη και είκοσι από το Γύθειο. Είκοσι είναι και οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα εδώ το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε οι Δροσοπηγίτες επέστρεψαν δυναμικά στο χωριό για διακοπές και πάνω από 40 παιδιά έπαιζαν στην πλατεία τα μεσημέρια. Εκεί, κάτω από το μεγάλο πλάτανο και δίπλα στην πηγή, λειτουργεί και η μοναδική ταβέρνα-καφενείο, η «Δροσοπηγή», που σερβίρει εκλεκτές τοπικές συνταγές, όπως κόκορας με μακαρόνια, σύγκλινο αλλά και άγρια χόρτα, τα κεφαλούνια, που γίνονται μούρλια ομελέτα.       

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός κι έτσι τα επιβλητικά μανιάτικα πυργόσπιτα αναστυλώνονται αποκλειστικά με πέτρα και ξύλο. Τρεις εκκλησιές στολίζουν το χωριό, με σπουδαιότερη αυτήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα μονόχωρο ναό με αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Στο υπέροχο αναπαλαιωμένο λιοτρίβι ο επισκέπτης μαθαίνει τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας της ελιάς, ενώ ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί σε 15 λεπτά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Καρυούπολης. Η Δροσοπηγή είναι σίγουρα το ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις στη Μέσα Μάνη ή για βόλτες στην ατελείωτη αμμουδιά του Σκουταρίου, την πιο κοντινή παραλία (απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα). 


πηγή: athinorama.gr

 

TAGS