Το Λεωνίδιο φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα πασχαλινά έθιμα που αξίζει έστω και μια φορά στη ζωή σας να παρακολουθήσετε. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής οι πέντε επιτάφιοι της πόλης συναντιούνται στην πλατεία Ηρώου των Πεσόντων όπου οι εκκλησιαστικές χορωδίες δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην βραδιά με τους ψαλμούς τους. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι η νύχτα της Ανάστασης, η νύχτα των αεροστάτων, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Με το πρώτο “Χριστός Ανέστη” εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και απελευθερώνονται στον τσακώνικο ουρανό. Σχεδόν κάθε σπίτι στο Λεωνίδιο φτιάχνει το δικό του αερόστατο, για να προσφέρουν στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα ήχου και φωτός. Την Κυριακή του Πάσχα σ’ όλη την πόλη στήνονται υπαίθριες ψησταριές με σουβλιστά αρνιά και κοκορέτσια, η πόλη μεθάει με καλό κόκκινο κρασί και οι τσακώνικοι χοροί δίνουν και παίρνουν.

Μην χάσετε
Μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Ελεώνας.
Έναν περίπατο στα γραφικά σοκάκια του χωριού Πούληθρα.
Μια επίσκεψη στον πύργο του Τσικαλιώτη.

Μύκονος  
Όπως κάθε αργία και τριήμερο, έτσι και το Πάσχα το νησί των ανέμων ξεχειλίζει από κόσμο. Ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικη και λιγότερο κατανυκτική σας περιμένει μιας και το lifestyle έχει την τιμητική του ακόμα και στον Επιτάφιο. Όποια εκκλησιά και να επιλέξετε για την περιφορά δεν έχει σημασία αφού όλοι οι Επιτάφιοι του νησιού συναντιούνται. Το Μ. Σάββατο επιλέξτε ένα εκκλησάκι της χώρας, εφοδιαστείτε με την animal print λαμπάδα σας, φορέστε τα καλά σας και κάντε…Ανάσταση! Σίγουρα μετά την εκκλησία θα επισκεφτείτε τα κλαμπάκια του νησιού, όποτε δεν μπαίνω στον κόπο να σας το προτείνω. Αν πάντως καταφέρετε να ξυπνήσετε την Κυριακή του Πάσχα και προλάβετε να φάτε λίγο αρνάκι, αξίζει να κατεβείτε μια βόλτα στην Χώρα για να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα.

Μην χάσετε
Μια επίσκεψη στα τρία μουσεία του νησιού.
Το ηλιοβασίλεμα στην Μικρή Βενετία.
Μια βόλτα στο Super Paradise για διασκέδαση.

Άγιο Όρος  
Το Άγιο Όρος είναι ο μοναδικός προορισμός που απευθύνετε αποκλειστικά σε άντρες. Εναλλακτικός τρόπος εορτασμού του Πάσχα, μακριά από τη φασαρία της πόλης και την κοσμικότητά της, με βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Εδώ θα βρεθείτε ξαφνικά σ’ έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο των μοναχών, όπου ο τρόπος ζωής τους χαρακτηρίζετε από λιτότητα, ολονυκτίες, βυζαντινούς ύμνους και θλιμμένους ήχους από καμπάνες και τάλαντα. Η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα αργίας και σιωπής για τους αγιορείτες. Για την περιφορά του επιταφίου θα χρειαστεί να ξενυχτίσετε λιγάκι αφού δεν πρόκειται να τον δείτε να βγαίνει από την εκκλησία πριν τις 5 τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου.

Για την Κυριακή του Πάσχα μην περιμένετε χορούς και πανηγύρια. Η Αγρυπνία της Αναστάσεως τελειώνει στις 6 το πρωί, οπού οι μονάχοι κάθονται να φάνε όχι την παραδοσιακή μαγειρίτσα, αλλά ψάρι σαλάτα και κόκκινα αυγά. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες γιορτής για τους μοναχούς με λιτανείες σε διάφορα μοναστήρια.

πηγή: otherside.gr