Αν αναρωτιέστε γιατί κάποιος ξεκινάει από την άκρη της γης για να επισκεφθεί την Ολυμπία ή τις Μυκήνες, δεν έχετε παρά να οργανώσετε μια ανοιξιάτικη εκδρομή τώρα που οι αρχαιολογικοί χώροι είναι στα καλύτερά τους.   Ολυμπία      
Αρχαιολογικός Χώρος
Μία από τις πιο δυνατές εικόνες της χώρας, ο χώρος-σύμβολο της Ολυμπίας, θα συγκεντρώσει και φέτος τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Εκτός από αυτόν, περιηγηθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο και δείτε πώς γίνονταν οι αγώνες στην αρχαιότητα στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην επιστροφή κάντε μια στάση στην Αρχαία Ήλιδα, για να δείτε το νέο μουσείο.   

Μυκήνες      
Αρχαιολογικός Χώρος
Η περιπλάνηση στο ανάκτορο του θρυλικού Αγαμέμνονα στις ­Μυκήνες είναι εμπειρία. Τα ερείπια της ακρόπολης, η Πύλη των Λεόντων, οι βασιλικοί τάφοι, το ίδιο το ανάκτορο, ο ναός και τόσα άλλα ευρήματα καθιστούν τον αρχαιολογικό χώρο από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι χτισμένο κοντά στην ακρόπολη, και φιλοξενεί ευρήματα από όλες τις περιόδους και την ευρύτερη περιοχή.   

Μυστράς      
Αρχαιολογικός Χώρος
Θα σας μαγέψει η γεμάτη αγριολούλουδα καστροπολιτεία του Μυστρά, με την απίστευτη σύνθεση από φράγκικα, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, την επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, τη Μονή της Παντάνασσας, τη Μητρόπολη, τους Αγίους Θεοδώρους, την Παναγία Οδηγήτρια. Στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας δείτε τα αρχοντικά Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Αν έχετε αντοχή, πάρτε το μονοπάτι από την είσοδο της Πάνω Χώρας που οδηγεί στο Κάστρο του Βιλεαρδουίνου.   

Αίγινα      
Αρχαιολογικός Χώρος
Μια επίσκεψη στο ναό της Αφαίας δεν είναι ποτέ αρκετή. Ο δωρικός ναός δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας, ενώ στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν αναπαραστάσεις των γλυπτών του. Μπορεί η Παλαιοχώρα, η ερειπωμένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας, να μην είναι τόσο γνωστή, αλλά αξίζει να την ανακαλύψετε. Σκαρφαλωμένη στα απόκρημνα βράχια απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, προσφέρεται για περιπάτους.    


πηγή: athinorama.gr