Βρεθήκαμε πριν λίγο καιρό στην Οία και με το μικρό καΐκι περάσαμε απέναντι στη Θηρασιά. Η διαδρομή με το καΐκι είναι δεν είναι 15 λεπτά. Και εκεί που ήμασταν στα σοκάκια της πολύβουης και πολύχρωμης Οίας βρεθήκαμε σε λίγα μόνο λεπτά σε ένα άλλο τόπο. Ένα τόπο που θυμίζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Ελλάδας του 1960. Η Θηρασιά παραμένει αυθεντικά όμορφή και ανειτήδευτη, ενώ το νησί είναι μια μινιατούρα της Σαντορίνης.   Η Θηρασιά είναι ένα μικρό κομμάτι από τη δυτική ακτή της αρχαίας Στρογγυλής, η οποία αποκόπηκε μετά το σεισμό του 1500 π.χ. Μαζί με τη Σαντορίνη και το Ασπρονήσι συμπληρώνουν νοητά το κυκλικό σχήμα της Στρογγυλής.

Έχει λοιπόν και η Θηρασιά την καλντέρα της, στην κορυφή της οποίας στέκι ο Μανωλάς, η Χώρα του νησιού. Η θέα από εδώ είναι εντυπωσιακή προς την καλντέρα της Σαντορίνης και όλους τους οικισμούς που κρέμονται από αυτή, τα Φηρά, το Ημεροβίγλι, την Οία.

Περπατώντας στα σοκάκια του Μανωλά, δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε, πως ακριβώς έτσι ήταν η Σαντορίνη πριν οι ορδές των τουριστών και της ανάπτυξης της κατακλύσουν. Εκκλησιές, υπόσκαφα σπίτια και αποθήκες, το μικρό παντοπωλείο και ο φούρνος είναι εικόνες που μπορεί να μην αντέξουν με τη σημερινή γραφικότητα για πολύ ακόμα. Σνεπώς βιαστείτε..

Από το Μανωλά λίγο αθλητικοί αν είστε, δε θα δυσκολευτείτε να κατέβετε με 270 σκαλιά στο επίνειό του τον κόρφο, που ήταν το παλιό λιμάνι του νησιού. Εδώ αράζουν καΐκια φέρνοντας επισκέπτες για να γευτούν φρέσκο ψάρι και τοπικές συνταγές στα ταβερνάκια του γραφικού λιμανιού.

Αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε τη βόλτα σας στη Θηρασιά των 150 κατοίκων, θα μπορούσατε να τη συνδυάσετε με κάποιο από τα πανηγύρια της: Στις & Ιουλίου η Αγία Κυριακή στο Μανωλά, στις 20 Ιουλίου ο Προφ. Ηλίας στον Κερά, στις 6 Αυγούστου, η Μεταμόρφωση στην Αγριλιά, και το 15Αύγουστο η Παναγιά η Τρυπητή στην Κερά.

Χρήσιμα
Η Θηρασιά διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Οίας (τηλ.: 2286029143 - 2286071228)
Μην περιμένετε να βρείτε στη Θηρασιά κατάλυμα (για την ώρα τουλάχιστον), εκτός αν ποντάρετε στη φιλοξενία των κατοίκων.
Το νησί προσφέρεται για ημερήσια βόλτα και για να πληροφορηθείτε περισσότερα επισκεφθείτε στην Οία το Κοινοτικό Γραφείο.

πηγή: diakoporama.gr