Με τα πλακόστρωτα δρομάκια της, τις υπέροχες παραλίες, τις εκκλησιές και τα κατάλευκα σπίτια της, η Κύθνος αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για ήρεμες όσο και για διασκεδαστικές διακοπές. Η Κύθνος είναι το πρώτο νησί που συναντά κανείς, παίρνοντας τη ρότα για Δυτικές Κυκλάδες. Στο βόρειο μέρος της Κύθνου που είναι το πιο πυκνοκατοικημένο βρίσκονται τα χωριά Μέριχας, η Χώρα, τα Λουτρά και η Δρυοπίς. Στη νότια πλευρά συναντάμε την Παναγία την Κανάλα και τον Κόλπο του Αγίου Δημητρίου.

Ο Μέριχας είναι ένα ήσυχο χωριουδάκι που γεμίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τουρίστες. Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής.

Στα Λουτρά, που βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας, υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, μπαράκια και καφενεία. Τα Λουτρά οφείλουν το όνομά τους στις ξακουστές ιαματικές πηγές τους. Πρόκειται για τις μόνες πηγές στις Κυκλάδες που αναβλύζουν θειούχα, αλατούχα και σιδηρούχα νερά. Κατά τη δεκαετία του ‘30 αλλά και του ‘60 η Κύθνος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για πολλούς ανθρώπους που έπασχαν από αρθριτικά. Σύμφωνα με χημικές αναλύσεις, η περιεκτικότητα σε άλατα, βρώμιο, ιώδιο και σίδηρο είναι μεγάλη, έχοντας απορροφητική και διαλυτική δύναμη.

Αξιοθέατο στοιχείο στη Δρυοπίδα είναι τα διώροφα σπίτια με κεραμίδια, καθώς στο χωριό αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η κεραμική τέχνη. Αξίζει μια στάση για καφέ στην Πιάτσα, μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και στην εκκλησία του Αγίου Μηνά με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Πόλος έλξης εκατοντάδων προσκυνητών κάθε χρόνο είναι ο καταπράσινος οικισμός της Παναγίας της Κανάλας με την ομώνυμη εκκλησία και την εικόνα.

Όσο για τις νοστιμιές της Κύθνου, μπορείτε να γευτείτε τις θερμιώτικες πίτες, γεμιστές με μαλακό τυρί ήμε σπανάκι και χόρτα. Από τα γλυκίσματα, να δοκιμάσετε τα περίφημα αμυγδαλωτά και το τοπικό μέλι.

Τέλος, αξίζει τον κόπο να προμηθευτείτε διακοσμητικά όστρακα και κεραμικά που θα βρείτε στα τουριστικά καταστήματα του νησιού.
 

πηγή: kykladesnews.gr