Νοτιοανατολικά της Νάξου, το Αιγαίο βρέχει μικρά κομμάτια γης. Στα Κουφονήσια οι απολαύσεις είναι γήινες και αγνές, γιατί η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα καταστρέψει την επαφή με τη φύση. Μια βουτιά στα τιρκουάζ νερά, ξάπλωμα στην αμμουδιά, ένα ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα, ένα γεύμα με ολόφρεσκο ψάρι, αλλά και γλέντι με όργανα στο πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας.  Τα Κουφονήσια, στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, έχουν το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, τη μυρωδιά του θυμαριού και του Αιγαίου• έχουν γεύση αυθεντικής Ελλάδας… Κάποτε ήταν συνώνυμο της χίπικης ζωής, με τους κατασκηνωτές να είναι οι κύριοι επισκέπτες τους. Οι «εξωτικές», όμως, παραλίες με τα διαφανή νερά και η αίσθηση της χαλάρωσης και της απομόνωσης από το μοντέρνο πολιτισμό έχουν προσελκύσει πολλούς, που έχουν γίνει πια οπαδοί των νησιών Πάνω και Κάτω Κουφονήσι.  

Θα δείτε
• Το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι δεν έχει δρόμους για αυτοκίνητο. Αξίζει να το περπατήσετε παράλληλα με την ακτογραμμή, δίπλα στα σμαραγδένιο νερά.
• Κάντε βόλτα στα ασβεστωμένα σοκάκια του οικισμού.
• Γλεντήστε στο πανηγύρι των ψαράδων στις 24 Ιουνίου όταν οι ψαράδες κερνάνε κακαβιά στην προβλήτα του νησιού.
• Μην παραλείψετε να πάρετε το καΐκι για το σχεδόν ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, με τα εντυπωσιακά παράλια.
• Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στη γειτονική ακατοίκητη Κέρο, όπου οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μερικά από τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.  

Θα κολυμπήσετε
Στην κρυφή παραλία της Πισίνας, στις υπέροχες παραλίες του Χαροκόπου (Φοίνικας), της πλατιάς Πούντας, στις λιγότερο πολυσύχναστες του Φανού και του Ποριού με τη θαλάσσια σπηλιά. Χαρείτε τα νερά του «Νερού» στο Κάτω Κουφονήσι.  

Θα φάτε
Σπαρταριστά ψάρια, αστακομακαρονάδα, ντόπιο αγριοκάτσικο, μαγειρευτά, ξινομυζήθρα, ντοματοκεφτέδες. Πιείτε ρακόμελο.
• Στο «Νέο Ρεμέντζο» θα απολαύσετε φρέσκα ντόπια ψάρια από το καΐκι του καπετάν Γιώργη, καθώς και τη δημοφιλή αστακομακαρονάδα, με απίστευτη θέα στην Κέρο και στα καΐκια που ρεμεντζάρουν στο λιμάνι του νησιού.
• Ο «Μηχαλιός» -η μοναδική χασαποταβέρνα του νησιού- προσφέρει ντόπια κρέατα παραγωγής τους και αγριοκάτσικο Κέρου, ψητά στα κάρβουνα ή στη σούβλα συνοδεία με σαλάτες από λαχανικά από τον κήπο.
• Για ουζάκι προτιμήστε το «Καρνάγιο», ένα ψαγμένο ουζερί πάνω στο κύμα και δίπλα σε ένα καρνάγιο που μοιάζει με σκηνικό θεάτρου.
• Στο Κάτω Κουφονήσι, η ταβέρνα του Βενετσάνου είναι θρυλική για το περίφημο κατσικάκι της Κέρου, τη σπέσιαλ κακκαβιά και τις παραδοσιακές γεύσεις στον ξυλόφουρνο.  

πηγή: gourmed.gr