Ανάμεσα στη φασαρία και τη δυνατή μουσική, τους έξαλλους χορούς και τα πολλά bar με τους νεαρούς μεθυσμένους θαμώνες η Χερσόνησος κρύβει το άλλο της πρόσωπο. Το γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και της άγριας φυσικής κρητικής ομορφιάς. Όταν το φως της ημέρας αρχίζει να λούζει για τα καλά το παραλιακό τουριστικό θέρετρο της Χερσονήσου (photo 1) τότε είναι η κατάλληλη ώρα για όσους ταξιδιώτες ψάχνουν να βρουν τα κομμάτια της ιστορίας και μνήμες του ένδοξου αρχαϊκού πολιτισμού.

Η μουσική και τα δυνατά beat που διασκεδάζουν, σε συνδυασμό με μπόλικο αλκοόλ, τα μιλιούνια βορείο-ευρωπαίων την ημέρα σιγάζει, όπως και σφαλιστές είναι και οι πόρτες στα δεκάδες bar. Εκεί λοιπόν στον παραλιακό πεζόδρομο που λίγο καιρό πριν συνωστίζονταν κόσμος που τραγουδούσε και χόρευε, θα να ανακαλύψεις το «Σαράκηνο», ένα σιντριβάνι με ψηφιδωτά, σε σχήμα πυραμίδας. Οι παράλιες που βρίσκονται δυτικά του οικισμού είναι ότι πρέπει για ένα πρωινό μπάνιο, με τα νερά σε χρωματικούς συνδυασμού του γαλάζιου και του βαθύ μπλε και τους μικρούς κόλπους με την λευκή άμμο.


Καστέλλι
Οι αποστάσεις μικρές και έτσι χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε στο Καστέλλι. Οι μικροί φοίνικες, οι απέριττες διπλοκατοικίες, το παλιό κομμάτι της πόλης, δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο Καστέλλι, από αυτό που συνηθίζει το μάτι στα παράλια. Ανεπαίσθητες αποχρώσεις που περισσότερο τις αισθάνεσαι παρά τις ζεις ή τις βλέπεις. Στην δυτική πλευρά του υψιπέδου που βρίσκεται το Καστέλλι, υπάρχει απομονωμένη η Μονή Καλλέργη. Ένας μικρός τσιμεντένιος δρόμος που μετατρέπεται σε ομαλό χωματόδρομο θα μας οδηγήσει εκεί. 

Τελευταία στάση το παραδοσιακό χωριό Λύττος ή Ξυδάς. Στα πετρόχτιστα σπίτια του και στα στενά καλντερίμια του θα ανακαλύψεις το χαμένο χρώμα της παράδοσης που έχει εκλείψει από τα τουριστικά μέρη της Κρήτης. Στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό βρίσκονται απομεινάρια της αρχαίας Λύττου ή Λύκτου, της αρχαιότερης πόλης του νησιού. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Ρέα στάλθηκε από τους γονείς της στη Λύκτο, για να γεννήσει τον Δία.

Εάν βρεθείτε λοιπόν στη Χερσόνησο και θελήσετε να κάνετε κάποια αποτοξίνωση από το αλκοόλ, οι μυστικές γωνιές της περιοχής σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. 

πηγή: menslounge.gr