Η Αγία Άννα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη βόρεια Εύβοια κυρίως εξαιτίας της μεγάλης παραλίας του παραλιακού οικισμού (Αγκάλη) και του οργανωμένου κάμπινγκ που διαθέτει. Ο κύριος οικισμός δεν βρίσκεται στην παραλία αλλά σε μία σε μία ήπια πλαγιά σε 300 μέτρα περίπου υψόμετρο από την θάλασσα ενώ απέχει 6,3 χιλιόμετρα από την παραλιακή Αγκάλη με την πανέμορφη παραλίας της.
Αγκάλη, η παραλία της Αγίας Άννας
Η παραλία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της βόρειας Εύβοιας και βρέχεται φυσικά από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου. Γι’ αυτό όταν πνέουν στην περιοχή δυνατοί βόρειοι ή βορειοανατολικοί άνεμοι θα βρείτε μεγάλο κύμα, κάτι που πρέπει να λατρέψουν όσοι αρέσκονται να παίζουν με τα κύματα. Φυσικά χρειάζεται αρκετή προσοχή όταν το κύμα είναι αρκετά μεγάλο καθώς όπως στις περισσότερες παραλίες της Εύβοιας  που «βλέπουν» στο Αιγαίο η θάλασσα βαθαίνει σχετικά απότομα.

Η παραλία της Αγίας Άννας στην Αγκάλη  
Η παραλία της Αγίας Άννας έχει μήκος κάτι λιγότερο από 6 χιλιόμετρα και στα πρώτα από αυτά θα βρείτε αρκετά καφέ, ουζερί και ταβέρνες το καλοκαίρι για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι ή απλά να ξεκουραστείτε από το ταξίδι ή το μπάνιο σας. Επιπλέον, στην Αγκάλη θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάποια ξενοδοχεία καθώς και το μεγάλο κάμπινγκ, που πλέον έχει “μετατραπεί” σε Club Agia Anna Summer Resort στο οποίο δεν χρειάζεται να στήσετε σκηνή καθώς διαθέτει και μπανγκαλόου. Επιπλέον, μέσα στο κάμπινγκ λειτουργεί καφέ μπαρ με πισίνα για όσους δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν σχεδόν καθόλου!  

Αγία Άννα και εξορμήσεις στη Βόρεια Εύβοια
Το χωριό της Αγίας Άννας όπως αναφέραμε βρίσκεται λίγο πιο πάνω και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα το Αιγαίο. Είναι η έδρα του νεοσύστατου δήμου Νηλέως και αξίζει να το δείτε από κοντά καθώς και να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα εργαλεία καθημερινής χρήσης περασμένων αιώνων.  

Το χωριό της Αγίας Άννας με θέα στο Αιγαίο
Αν θέλετε να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή στην καταπράσινη βόρεια Εύβοια αξίζει να περάσετε από το κοντινό παραδοσιακό Αχλάδι και να κολυμπήσετε στην όμορφη Αιγαιοπελαγίτικη παραλία του (τα χωριά Αχλάδι – Αγία Άννα απέχουν 8 χιλιόμετρα), να περπατήσετε στο φαράγγι της Μπουλοβίναινας (δεν το έχουμε επισκεφτεί) ή να πάτε λίγο πιο μακριά, στην καρδιά της βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στους καταρράκτες Δρυμώνα(δείτε φωτογραφίες) όπου το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στα παγωμένα νερά της μεγάλης βάθρας που σχηματίζεται από τα νερά του μεγάλου καταρράκτη. Η απόσταση Αγίας Άννας για το μικρό χωριό του  Δρυμώνα είναι 22 χιλιόμετρα ενώ δύο χιλιόμετρα από το χωριό του Δρυμώνα βρίσκεται και η γνωστή Μονή Οσίου Δαυίδ Γέροντος.

Τέλος, αν θέλετε να αλλάξετε τελείως σκηνικό, στα 18 χιλιόμετρα από την Αγία Άννα βρίσκεται η Λίμνη Ευβοίας, ο παραθαλάσσιος οικισμός στην δυτική πλευρά της βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στον ήρεμο και απάνεμο βόρειο Ευβοϊκό. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τους καταρράκτες Δρυμώνα και την Λίμνη την ίδια μέρα ακολουθώντας περιμετρική διαδρομή και απολαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερο μέρος από την τοπία που έχει να σας προσφέρει το πανέμορφο βόρειο τμήμα της Εύβοιας.

πηγή: travelphoto.gr