Η Κίμωλος,στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων, συνδέεται ακτοπλοϊκά, τόσο με τον Πειραιά, όσο και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Συνδέεται ακόμη με πολλά καθημερινά δρομολόγια με ανοικτού τύπου φέρρυ με τη γειτονική Μήλο.


«Μονόπολις» από τα αρχαία χρόνια, έχει και σήμερα έναν κύριο οικισμό, το Χωριό, άριστο δείγμα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και μικρότερους παραλιακούς οικισμούς που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι. Λιμάνι είναι η Ψάθη με απόσταση 1 περίπου χιλιομέτρου από το Χωριό.


Ιστορία του Νησιού

Με συνεχή κατοίκηση από την Ύστερη Νεολιθική εποχή, οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή, τον «Κίμωλο», σύζυγο της κόρης του Ταύρου, Σίδης.

Η βυθισμένη σήμερα αρχαία πόλη στην περιοχή «Ελληνικά», κατοικούνταν απότα Μυκηναϊκά μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Ο κίνδυνος των επιδρομών από Φράγκους, Ενετούς, πειρατές και Τούρκους  οδήγησε στην ίδρυση ενός οχυρωμένου οικισμού, του Μεσαιωνικού Κάστρου (14ος ή 16ος αιώνας), που είναι ο πυρήνας του σημερινού Χωριού.

 
Εκκλησίες και εορτές της Κιμώλου

Η Κίμωλος, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι κατάσπαρτη από εκκλησίες και ξωκλήσια με αξιόλογες εικόνες και τέμπλα. Οκτώ μεταβυζαντινές  εκκλησίες προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο Μητροπολιτικός Ναός, «Παναγία η Οδηγήτρια», διαθέτει εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πλούτο, ενώ, η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας»,των παλαιολόγειων χρόνων, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Κιμωλιάτισσα είναι η πιο πρόσφατη Κυκλαδίτισσα Αγία. Η Οσία Μεθοδία γεννήθηκε και μόνασε στην Κίμωλο (1861 – 1908), δίπλα στο Ναό της Γέννησης του Χριστού. Αγιοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 1991 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα ιερά λείψανά της φυλάσσονται στην «Παναγιά».

Οι σπουδαιότερες θρησκευτικές εορτές είναι: 21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια: Γιορτάζει η Παναγιά, η προστάτιδα του νησιού, η εκκλησία της και οι «όπου γης» Κιμωλιάτες. 15 Αυγούστου, η Κοίμηση, με ένα ιδιότυπο τυπικό παραμονή και ανήμερα της εορτής. 5 Οκτωβρίου: Η μνήμη της Οσίας Μεθοδίας.    

Το Σκιάδι - Ένα μανιτάρι θαύμα της φύσης

Η τοπική ηφαιστειακή δραστηριότητα, δημιούργησε ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς που συνθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, πλούτισε το νησί με θερμές πηγές, ημιπολύτιμα και  βιομηχανικά ορυκτά, από τα οποία η «κιμωλία γη», μοναδικό για τις λευκαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του είδος αργίλου, γνωστό από την εποχή του Μίνωα ήταν εξαγώγιμο υλικό μέχρι τον 18ο αιώνα.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, σμιλεμένο από τον άνεμο, το Σκιάδι, σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο μνημείο της φύσης.


Πηγή: cosmo.gr