Η όμορφη Ντάπια, τα αρχοντικά στα οποία έχει αποτυπωθεί η ιστορία αιώνων, τα στρωμένα με βότσαλα σοκάκια, το παλιό λιμάνι, τα παραδοσιακά καρνάγια, τα μόνιππα αμαξάκια, αλλά και μια απίθανη ησυχία –ελλείψει αυτοκινήτων– είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Σπέτσες έχουν γίνει αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τον Πειραιά (με flying) ή και με την εναλλακτική του αυτοκινήτου μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο, για να περάσετε απέναντι με θαλάσσιο ταξί ή με το ferry boat, θα βρεθείτε στην... Πιτυούσα (από το «πευκόφυτη», όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι και τη βυζαντινή εποχή). Εμείς συνιστούμε τη μεταφορά με flying ως πιο ξεκούραστη και εύκολη.

Οι Σπέτσες πάντως ενδείκνυνται και για απόδραση με το σκάφος σας (ταχύπλοο ή ιστιοπλοϊκό), το οποίο και μπορείτε να «δέσετε» (... χώρου επιτρέποντος) στο Παλιό Λιμάνι ή στην Ντάπια.

Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στη δεξιά πλευρά του λιμανιού αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την ιστορικότητα που περιβάλλει το νησί. Στην πλατεία της Ντάπιας, όπου ήταν το παλαιό πυροβολείο του νησιού, τα κανόνια υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Τα αρχοντικά διατηρούν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική, ενώ η βόλτα στα σοκάκια θα σας οδηγήσει σε... shopping spree (κυρίως τις κυρίες που θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μοναδικά καταστήματα).

Οι επιλογές για διασκέδαση είναι αρκετές (κυρίως στο παλιό –ξύλινο– λιμάνι). Όμορφα εστιατόρια και ταβέρνες για να ικανοποιήσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις, με το κύμα να σκάει κυριολεκτικά στα πόδια σας, ενώ για τη συνέχεια έχετε να επιλέξετε μεταξύ των πιο ήσυχων bars για να απολαύσετε το ποτό σας, ή να «ξεσαλώσετε» υπό τους ήχους ελληνικής ή ξένης μουσικής.

Η μεταφορά σας στο νησί μάλλον θα σας φέρει στο νου κάτι από παλιά ελληνική ταινία: Καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, έχετε να επιλέξετε μεταξύ του ποδηλάτου, του μόνιππου αμαξιού, του θαλάσσιου ταξί ή κάποιου από τα λιγοστά λεωφορεία που κυκλοφορούν στην περίπτωση που θέλετε να πάτε σε κάποια παραλία.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, υπάρχουν για όλα τα γούστα, με άμμο και με βότσαλα. Εκτιμούμε πάντως πως είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία οι Σπέτσες υστερούν (κατά μια έννοια), καθώς δεν είναι αυτές που θα χαρακτηρίζαμε ως «εξαίσιες».

πηγή: in2life.gr