Χαλαροί ρυθμοί, all day ραστώνη στην παραλία, ταβερνάκια πάνω στο κύμα με θέα στις ψαρόβαρκες, μετρημένα (ή και καθόλου) μπαράκια, παγωτό και θερινό… Eπιλέγουμε πέντε παραθαλάσσια χωριά –από την Πελοπόννησο μέχρι τη Λέσβο–, όπου οι διακοπές έχουν το άρωμα καλοκαιριού των παιδικών μας χρόνων. Σκάλα Ερεσού, Λέσβος

Το σκηνικό
Ένα νεο-μποέμ παρεΐστικο θέρετρο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οι ντόπιες οικογένειες και οι γυναικοπαρέες απ’ όλο τον κόσμο συνυπάρχουν αρμονικά στην πιο gay friendly κοινότητα της Ελλάδας (8-22/9, 
μάλιστα, γίνεται και το Φεστιβάλ Γυναικών). 

Που να βουτήξετε
Πού αλλού; Μπροστά σας απλώνεται μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, αχανής και με γκρίζα άμμο. 

Κι αν βαρεθώ;

Η εκδρομή μέχρι το Σίγρι με το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος επιβάλλεται. Επιστρέφοντας, κάντε στάση στο χωριό για λιβανέζικο στου Σαμ!

Κυπαρίσσι, Λακωνία

Το σκηνικό
Ένα κουκλίστικο χωριό πάνω στη θάλασσα. Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου, αξίζει κάθε χιλιόμετρο του δύσκολου, αλλά καρτποσταλικού δρόμου που θα σας φέρει μέχρις εδώ από τους Μολάους. 

Που να βουτήξετε
Στην πλατιά παραλία της Μεγάλης Άμμου με το ψιλό βότσαλο αλλά και στην απάνεμη Αγία Κυριακή με θέα σε όλο το χωριό. 

Κι αν βαρεθώ;
Τα νέα μονοπάτια προσφέρονται για περιπάτους. Αν πάλι έχετε όρεξη για οδήγηση, αξίζει η ημερήσια εκδρομή με άρωμα ’60s μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα.   

Πούλιθρα, Λεωνίδιο

Το σκηνικό
Ήσυχο λιμανάκι με φόντο τους ελαιώνες και low profile τουρισμός σε απόσταση αναπνοής από τη γραφική πολιτεία του Λεωνιδίου με τους πύργους στη σκιά του κόκκινου βράχου. Τα αγαπούν οι ξένοι που κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου. 

Που να βουτήξετε
Στους βοτσαλωτούς κολπίσκους στα Πούλιθρα και στην παραλία της Πλάκας. Για τους περιπετειώδεις προτείνουμε τον Φωκιανό.

Κι αν βαρεθώ;
Επισκεφθείτε τον Κοσμά, σε υψόμετρο 1.150 μ., με μια πανέμορφη πλατεία με πλατάνια (must στάση on the road η Μονή της Έλωνας). 

Πέρδικα, Αίγινα

Το σκηνικό
Ασβεστωμένα σπιτάκια, νησιώτικα σοκάκια, ψαροταβέρνες και cafe-bars με θέα στα ιστιοπλοϊκά και τα ψαροκάικα. Μπορεί να περιβάλλεται από τις πιο πολυτελείς κατοικίες του νησιού, παρόλα αυτά το ίδιο το λιμανάκι της Πέρδικας αναδίνει μια αύρα νοσταλγική.

Που να βουτήξετε
Στα όμορφα διαμορφωμένα βραχάκια. Στο νησάκι της Μονής με εξωτική αμμουδιά με καντίνα και στη 
Σαρπά με funky beach bar.

Κι αν βαρεθώ;

Ο αρχαίος ελαιώνας του νησιού, όπου έγινε φέτος η φωτογράφηση του οίκου Hermes, προσφέρεται για πεζοπορία και η Παχιά Ράχη για απογευματινό περίπατο.


Άφησσος, Πήλιο

Το σκηνικό
Ένα γραφικό «νησιώτικο» χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο και περικυκλωμένο από πράσινο. Βόλτες στην περαντζάδα, βουτιές στις βοτσαλωτές γύρω παραλίες, τσιπουράκι στο λιμάνι με φόντο τις βάρκες και τη σκιερή πλατεία με την πηγή των Αργοναυτών. 

Που να βουτήξετε
Στον Αμποβό και στην Καλλιφτέρη (τα «6 Κλειδιά» έχουν στήσει όμορφες ξαπλώστρες και προσφέρουν beach service) με το ψιλό βότσαλο. 

Κι αν βαρεθώ;
Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο και σε κοντινή απόσταση από την Άφησσο βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα χωριά του, οι Μηλιές, η Βυζίτσα και οι Πινακάτες. 

πηγή: athinorama.gr