Η γραφική Ιουλίδα, το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, οι απάνεμοι κολπίσκοι και οι άγριες παραλίες συνθέτουν το παζλ της Τζιας. Εμείς ενώσαμε ένα ένα τα κομμάτια του και ζήσαμε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αξέχαστες εμπειρίες! Σαλπάρουμε για Τζια! Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και επισήμως. Ωστόσο, η διάθεσή μας είναι αφοσιωμένα δοσμένη σε summer mode. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι το φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών. Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία και αφήνουμε πίσω μας για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο το «κλεινόν άστυ». Σε απόσταση αναπνοής από το Λαύριο -το ταξίδι με το φέριμποτ διαρκεί μόλις 1 ώρα- η Κορησσία, η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε προσεγγίζοντας το νησί, μας καλωσορίζει στην κομψή «δεσποινίδα» των Κυκλάδων.

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ
Λιτή και απέριττη η πρώτη εντύπωση που μας δημιουργείται για την Τζια! Τα ελάχιστα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία στην Κορησσία σε καμιά περίπτωση δεν μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια, που ομολογουμένως αποκαλύπτεται πολύ διαφορετική. Σε απόσταση 2 χλμ. από το λιμάνι, συναντάμε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Βουρκαρίου. Μπορεί αρχικά να νομίζουμε ότι οι ρυθμοί εδώ κινούνται αργά, νωχελικά, ωστόσο εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε το λάθος μας. Το αλλοτινό ψαροχώρι τα Σαββατοκύριακα μετατρέπεται σε hot spot των «σκαφάτων», οι οποίοι το προτιμούν για τις μικρές εξορμήσεις τους.

Ο κοσμοπολίτικος αέρας χτυπάει... κόκκινο και η glamorous ατμόσφαιρα πλανάται σε ολόκληρο το νησί. Περπατάμε κατά μήκος της μαρίνας του Βουρκάρι, χαζεύουμε τα πολυτελή yachts και ιστιοφόρα, «μεθάμε» από τις λαχταριστές μυρωδιές που προέρχονται από τα μεζεδοπωλεία. Αποφασίζουμε ότι θέλουμε να βιώσουμε ρομαντικές στιγμές, γι' αυτό κατευθυνόμαστε προς τον Φάρο του Αγίου Νικολάου, στη «μύτη» του κόλπου. Εδώ, θα επανέλθουμε το δειλινό, καθώς η θέα του ηλιοβασιλέματος είναι απλώς μαγευτική.

ΓΡΑΦΙΚΗ ΙΟΥΛΙΔΑ
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να γνωρίσουμε την ξεχωριστή Ιουλίδα. Επιβιβαζόμαστε και πάλι στο φιλικό προς το περιβάλλον Hyundai  i20 και προσεγγίζουμε τον προορισμό μας μετά από 15΄ περίπου απολαυστικής οδήγησης! Η Χώρα της Τζιας, χτισμένη αμφιθεατρικά από το Κάστρο μέχρι το βουνό των Μύλων, είναι διαφορετική και το ξέρει. Τα πάλλευκα κτήρια με τις κοίλες γραμμές και τις γαλάζιες πινελιές -μοτίβο που συναντάται σε όλες ανεξαιρέτως τις Κυκλάδες- εδώ αντικαθίστανται από σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές.

Εντυπωσιαζόμαστε από τους φιλοτεχνημένους, δια χειρός Αλέκου Φασιανού, τοίχους στην περιοχή Κατωχώρι -μια από τις 4 γειτονιές της Ιουλίδας-, αποτυπώνουμε τη γραφική Πιάτσα, την παλιότερη πλατεία, με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα προϊστορικά εκθέματα και, φυσικά, δεν παραλείπουμε να διασχίσουμε το μονοπάτι που θα μας βγάλει στο σήμα κατατεθέν του νησιού· τον σκαλισμένο σε βράχο, Λέοντα.

ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ
Τι κι αν οι περισσότεροι κολπίσκοι της Τζιας είναι δυσπρόσιτοι; Εμείς, οδηγηθήκαμε σε αυτούς με μεγάλη ασφάλεια και άνεση. Με κοινό χαρακτηριστικό τους την άρνηση να συμβαδίσουν με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καταφέρνουν να διατηρούν την άγρια ομορφιά τους μέχρι σήμερα. Αρμυρίκια και καταγάλανα νερά συνθέτουν το φυσικό σκηνικό των δροσιστικών βουτιών μας στην Καλησκιά, το Λιπαρό, τη Συκαμιά, το Σπαθί και το Καλυδονύχι.

Για πλαζ με... ανέσεις  επιλέγουμε τον Οτζιά, τον Κούνδουρο, τις Ποίσσες και το Γιαλισκάρι. Οι εικόνες των μαγευτικών αυτών τοπίων, με τη φύση να τους έχει χαρίσει απλόχερα τα κάλλη της, συντροφεύουν το ταξίδι της επιστροφής μας από το όνειρο στην... πραγματικότητα.

πηγή: travelstyle.gr