Η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όμως το αμερικανικό περιοδικό Forbes φεύγει από τα «συννεφιασμένα» αστικά κέντρα της χώρας μας και αναδεικνύει έξι τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αποτελεί παρελθόν.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδα του περιοδικού τονίζει ότι πλέον ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος, ο καιρός είναι πιο ήπιος, ενώ στις Κυκλάδες τα μελτέμια έχουν σταματήσει, δίνοντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να απολαύσουν πλήθος δραστηριοτήτων. Τα μέρη που προτείνει το Forbes:

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη παραμένει εντυπωσιακή με το τοπίο στην καλντέρα που «βλέπει» προς το Αιγαίο. Το περιοδικό τονίζει ότι παρά το ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων διαμαρτύρονται για μείωση των επισκεπτών, τον Ιούλιο τα δωμάτια στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας ήταν κλεισμένα. Αυτή την εποχή, όμως, υπάρχει διαθεσιμότητα και πολύ χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην Οία, βόρεια από το Ημεροβίγλι, που αποτελεί το υψηλότερο χωριό στο νησί, με ρομαντική θέα και αρκετή κίνηση, στα μαγαζιά και τα εστιατόριά του.

Σπέτσες 

Το νησί του Σαρωνικού μπορεί να μην απολαμβάνει τη «φήμη» της Σαντορίνης και την κοσμοσυρροή της, αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως παράδεισος εφοπλιστών -που έχουν σπίτια στο νησί. Η απουσία του μαζικού τουρισμού ωφελεί το νησί, γράφει χαρακτηριστικά το Forbes, με τους τουρίστες να μπορούν να κάνουν βόλτες με άμαξες και με τα πόδια γύρω από νεοκλασικά σπίτια, σε ψαροχώρια, σε ερημικές παραλίες και σε σοκάκια.

Νάξος 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να μην είναι μία από τις διασημότερες του κόσμου, όμως κάποιος μπορεί εύκολα να αλλάξει γνώμη, εάν επισκεφθεί τη Νάξο. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι γνωστό για την ιδιαίτερή του διαμόρφωση -μεγάλες παραλίες με άμμο και ψηλά βουνά- αλλά και για την κουζίνα του, με κάθε χωριό να έχει και το πιάτο του. Το φθινόπωρο, οι τουρίστες θα περιβάλλονται από ντόπιους και όχι από επισκέπτες, συναντώντας ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, που δείχνει πώς είναι η καθημερινή ζωή μακριά από τα «χλιδάτα» κοντινά νησιά.

Σχοινούσα

Από τη Νάξο, επόμενη τοποθεσία που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η Σχοινούσα, στην οποία μπορεί να μεταβεί με ένα μικρό πλοίο ή με ναυλωμένο σκάφος. Πρόκειται για ένα νησί 100 μόνιμων κατοίκων που δεν έχει «αγγιχθεί» από τον τουρισμό, αν εξαιρέσουμε μερικά μικρά πανδοχεία και εστιατόρια. Αυτό που παρατηρεί πρώτο όποιος φτάσει στο λιμάνι του νησιού είναι οι θαλαμηγοί που συνήθως ανήκουν σε εύπορους, με εκτάσεις στη Σχοινούσα. Απομονωμένες παραλίες και απόλυτη ελευθερία συνδυάζονται στη Σχοινούσα, αφού κανείς ντόπιος δεν θα νοικιάσει γη για αστυνομικό τμήμα (!), από τη στιγμή που δεν υπάρχει έγκλημα.

Ιθάκη

Το ταξίδι προς το νησί του Ιονίου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο αυτό του Οδυσσέα, όμως πρόκειται για μία τοποθεσία μακριά από την τουριστική κίνηση. Τα χωριά της Ιθάκης διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν τα τυρκουάζ νερά της, τα οποία χαρακτηρίζει το Forbes, από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Λόφοι με κυπαρίσσια και ελιές αντιπροσωπεύουν την απόλυτη ομορφιά, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ είναι «ζωντανό» αλλά όχι κοσμοπολίτικο.

Costa Navarino

Το αμερικανικό περιοδικό κάνει αναφορά και στο θέρετρο της νοτιοδυτική Πελοποννήσου, το οποίο θεωρεί ιδανικό τόπο επίσκεψης, μετά από την περιήγηση σε απομονωμένα νησιά. Εστιατόρια, γήπεδα γκολφ, πισίνες περιλαμβάνονται στο πολυτελές συγκρότημα. Η παραλία είναι πανέμορφη και «μοιράζεται» την ίδια θάλασσα, αυτή του Ιονίου, με την Ιθάκη. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για οικογένειες, από καταδύσεις για τα παιδιά, μέχρι και εκδρομές στα αξιοθέατα της περιοχής, όπως η πόλη της αρχαίας Μεσσήνης και το Παλάτι του Νέστορα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
TAGS