Όμορφη κωμόπολη με καλή ρυμοτομία, τα Φιλιατρά, εμπορικό και αγροτικό κέντρο, απλώνονται σε εύφορη περιοχή με καλλιέργειες. 
Ωραίες πλατείες, χώροι πρασίνου, παλαιά κεραμοσκεπή σπίτια και νεοκλασικά κτίρια στολίζουν τα Φιλιατρά. H κωμόπολη γνώρισε μεγάλη οικονομική και κοινωνική ακμή το 19ο αι. χάρη στις εξαγωγές σταφίδας (κατά κύριο λόγο), λαδιού και κρασιών σε ευρωπαϊκές πόλεις (Tεργέστη, Nεάπολη, Λιβόρνο, Λονδίνο).

Από τα αξιοθέατα των Φιλιατρών ξεχωρίζουν η κεντρική πλατεία με σιντριβάνι φλωρεντινής κατασκευής, το κτίριο του δημαρχείου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη, το νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Μπουριάνων και ο παλαιός σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός της Ανάληψης του Σωτήρα, σε ελαιόφυτη περιοχή κοντά στα Φιλιατρά.

Το ομοίωμα του φημισμένου πύργου του Άιφελ είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο των Φιλιατρών. H αρχική κατασκευή, που αντικαταστάθηκε από νεότερη, ήταν δωρεά του ευεργέτη των Φιλιατρών, γιατρού Xαράλαμπου Φουρναράκη.

Οι επισκέπτες αξίζει να γνωρίσουν την Αγία Κυριακή, επίνειο των Φιλιατρών, με λιμανάκι και όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή του Άγριλου θα δουν το κάστρο των παραμυθιών. O Xαράλαμπος Φουρναράκης εμπνεύστηκε την κατασκευή του από τα παραμύθια που του έλεγε η γιαγιά του για κάστρα, βασιλιάδες και βασιλοπούλες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα στο μεσόγειο χωριό Χριστιανούπολη. O ναός, χτισμένος επάνω στα ερείπια ναού του Διός Σωτήρος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότεραβυζαντινά μνημεία της Mεσσηνίας.

πηγή: in.gr