Στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Σμόλικα, σε υψόμετρο 600, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Κόνιτσα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική κίνηση.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, κατά κύριο λόγο, τα θρησκευτικά μνημεία (ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία του Αγίου Κοσμά, η μονή Στομίου κ.ά.), το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας (εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής στον ποταμό Αώο) και ο εθνικός δρυμός Βίκου - Αώου (φαράγγι Βίκου, χαράδρα Αώου και ορεινός όγκος Τύμφης).

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται, επίσης, η γέφυρα του Αώου (στη διαδρομή από το Παλαιοσέλλι προς το Βρυσοχώρι), το ορειβατικό καταφύγιοκαι η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, τα «πέτρινα χωριά» της Κόνιτσας (ΜοναστήριΜόλιστα και Γαναδιό), παραδοσιακοί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, ιδανικός τόπος επαφής του ανθρώπου με τη φύση.
  
Στα ποτάμια και τα βουνά γύρω από την Κόνιτσα αναπτύσσονται υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και μορφές εναλλακτικού τουρισμού (κανό - καγιάκ, ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, διάσχιση του φαραγγιού του Αώου, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού κ.ά.).

Όσοι επισκεφθούν την Κόνιτσα από τα μέσα Οκτωβρίου έως και το Δεκέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου (στο καζαναριό) και να γευτούν παραδοσιακούς ηπειρώτικους μεζέδες στο ξενοδοχείο «Πανόραμα».
 
πηγή: in.gr