Η φημισμένη λακωνική γη, τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία, κατοικήθηκε από την απώτατη αρχαιότητα (Παλαιολιθικοί Χρόνοι). Στους πρώτους κατοίκους της συγκαταλέγονται Λέλεγες, Ίωνες και Αχαιοί. Οι οικισμοί και τα νεκροταφεία των Μυκηναϊκών Χρόνων σε πολυάριθμες τοποθεσίες της προδωρικής, αχαϊκής Λακεδαίμονος φανερώνουν την πυκνότητα του πληθυσμού τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο Μενέλαος, μυθικός βασιλιάς της Σπάρτης και ήρωας της Ιλιάδας, γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα, ώθησε τους Έλληνες στον πόλεμο εναντίον της Τροίας, για να ανακτήσει τη γυναίκα του, Ελένη, που είχε απαγάγει ο Πάρις.

Ιστορικό ορόσημο για την περιοχή της Λακωνίας αποτέλεσε η εγκατάσταση των Δωριέων (τέλη 2ης χιλιετίας π.Χ.), οι οποίοι ίδρυσαν τη δωρική Σπάρτη. Η περίφημη σπαρτιατική πολιτεία χαρακτηριζόταν κατά κύριο λόγο από το αριστοκρατικό πολίτευμα, την τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, την πειθαρχία και την αξιοθαύμαστη στρατιωτική οργάνωση, το λιτό και σεμνό δωρικό πνεύμα στον τρόπο ζωής και στα μνημεία της τέχνης.

Οι Σπαρτιάτες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν επί αιώνες στη νότια Πελοπόννησο, να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Αθήνας σε πανελλήνια κλίμακα και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κοντά στη Σπάρτη, σε ένα πρόβουνο του Ταΰγετου, είναι χτισμένη η περιώνυμη καστροπολιτεία του Μυστρά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Εξαίρετα αρχιτεκτονικά μνημεία, ελικοειδή σοκάκια και σπάνιες φυσικές ομορφιές συνθέτουν την εικόνα του Μυστρά, της πολιτείας που ιδρύθηκε από τουςΦράγκους το 1249 και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομουΔεσποτάτου του Μορέως από το 1349 έως το 1460.

Στην ίδια θέση όπου βρισκόταν η ξακουστή αρχαία Σπάρτη, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, απλώνεται η σύγχρονη πόλη, που ιδρύθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα το 1834. Νεοκλασικά κτίρια, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου, ενδιαφέροντα μουσεία και αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι στολίζουν την πρωτεύουσα της Λακωνίας, μια πόλη με καλή ρυμοτομία, μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση, αλλά και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

πηγή: in.gr