Οι Καρυές ή Αράχωβα είναι ένα παραδοσιακό χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 950, ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές. Οι Καρυές απέχουν 35 χλμ από τη Σπάρτη και 37 χλμ από την Τρίπολη, γι' αυτό και ενδείκνυνται για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα.
Από τις Καρυές έχουν πάρει το όνομά τους και οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Αξίζει να κάνετε βόλτα στο χωριό, να δείτε τα σπίτια που παραμένουν παραδοσιακά, να καθίσετε στη γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) και τον ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία  και τη μελισσοκομία, ενώ κάθε σπίτι έχει τη δική του παραγωγή κάστανων.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις βόλτες ή ψάχνετε ένα μέρος για να φάτε, η ταβέρνα του Τάκη Κουτσόγιωργα (τηλ. 27310  95350) στην πλατεία Ράχης, σάς περιμένει. Τις καθημερινές είναι ανοιχτή από το πρωί μέχρι τις 15.00 και από τις 18.00 και μετά, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν κλείνει καθόλου. Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακά φαγητά, τα οποία συνοδεύονται από ντόπιο κρασί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κρεατικά αλλά και τα τυριά παραγωγής του ιδιοκτήτη, καθώς και τα υπέροχα σπιτικά γλυκά.

Πριν φύγετε από το χωριό, γεμίστε το καλάθι σας με τα καλούδια της φύσης: κάστανα, καρύδια, βιολογικό λάδι και ελιές, κρασί, τσάι, ρίγανη, μέλι, τυριά, γλυκά και ζυμαρικά, χωριάτικο ψωμί και παξιμάδια.

πηγή: in.gr