Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο προσιτά βουνά της Ελλάδας, με πλούσια βλάστηση από έλατα. Στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα και σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ., λειτουργεί από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου, το άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του.
Σύντομη ιστορία
Η κατασκευή του Κέντρου ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακκας. Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στα Κελάρια, ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο Ερμής, ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ της Φτερόλακκας και των Κελαριών. Το 1993 προστέθηκε ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο σύγχρονος Ηρακλής, στη θέση Κελάρια 1950. Το δίκτυο των αναβατήρων,  πλέον, είναι ιδιαίτερα σύνθετο, ενώ αναμένεται και ο εκσυγχρονισμός του.

Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν και 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα χιονοδρομικά, να βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων.

Στο Κέντρο λειτουργούν:
  • δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο
  • σχολές εκμάθησης σκι και snowboard
  • καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού
  • υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες
  • κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα (στην θέση Κελάρια 1750)
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη.

πηγή: in.gr