Η βίζα αποτελεί το «κλειδί» για το ταξίδι των ονείρων σας. Είναι όμως και η απόκτησή της τόσο «ονειρική» υπόθεση;
Ως Έλληνες πολίτες, μπορούμε να ταξιδέψουμε ανεμπόδιστα χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν. Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες χώρες;
Η βίζα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την είσοδό σας σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς. Η απόκτησή της είναι συνήθως απλή υπόθεση, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρονοβόρα. Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, εκ των προτέρων απευθυνθείτε στην πρεσβεία ή το προξενείο του κράτους στο οποίο ενδιαφέρεστε να ταξιδέψετε.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που...  

Δεν υπάρχει πρεσβεία
Για χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπουτάν, που δεν έχουν αντιπροσώπευση στην Ελλάδα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την πλησιέστερη πρεσβεία σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος (π.χ. τη Ρώμη ή το Βερολίνο) ή να επισκεφθείτε τα αντίστοιχα sites τους (π.χ. www.vietnam-visa.com) και κατόπιν συνεννόησης να στείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά -κατά προτίμηση με courier. Τα χρήματα θα σας ζητηθεί να κατατεθούν σε κάποιον λογαριασμό ή να τα αποστείλετε ταχυδρομικά με το διαβατήριό σας. Εναλλακτικά, αν, φυσικά, γνωρίζετε αγγλικά και έχετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να αιτηθείτε για visa και ηλεκτρονικά, μέσω κάποιων παγκόσμιων ιστοσελίδων, όπως οι www.visaswift.com και www.thevisacompany.comοι οποίες, κατά τη Μ. Βρετανία, είναι αρκετά αξιόπιστες. Μια άλλη λύση είναι να αγοράσετε κάποιο μεμονωμένο πακέτο από ταξιδιωτικό πρακτορείο, που θα αναλάβει για λογαριασμό σας τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, βέβαια έναντι κάποιας αμοιβής.  

Υπάρχει πρεσβεία, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο...
Για ένα ταξίδι π.χ. στις ΗΠΑ, εκτός των δικαιολογητικών απαιτείται και προσωπική συνάντησή σας με τον πρόξενο στην Αμερικανική Πρεσβεία (αν είστε 18-79 ετών), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να τον πείσετε ότι δεν αποτελείτε απειλή για τη χώρα του. Η έκδοση βίζας διαρκεί 2-3 μέρες, αλλά σας συμβουλεύουμε να προγραμματίσετε το ραντεβού τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν την αναχώρησή σας, ειδικά σε περίοδο γιορτών. (Τηλ. 210 7212951, www.usembassy.gr)  

Χρειάζομαι πρόσκληση;
Για την είσοδό σας σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν, εκτός από βίζα, πρέπει να έχετε επίσημη πρόσκληση από την τοπική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών τους, καθώς και το αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου, το λεγόμενο voucher. Σας συστήνουμε να απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένα πρακτορεία, τα οποία θα αναλάβουν να υποβάλουν τα χαρτιά σας στα αντίστοιχα προξενεία. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως για τη Ρωσία χρειάζεται και προσωπική ασφάλιση. Ενδεικτικά, για τη Ρωσία απαιτούνται 7 εργάσιμες και το κόστος ανέρχεται στα €80, ενώ για το Ουζμπεκιστάν απαιτούνται 10 μέρες και το κόστος αγγίζει τα €170.
Για παν ενδεχόμενο, ξεκινήστε έγκαιρα τις διαδικασίες, ώστε να αποφύγετε τη ματαίωση του ταξιδιού σας για γραφειοκρατικούς λόγους!

Πότε είναι εύκολη υπόθεση;
Στις περισσότερες χώρες για την έκδοση μιας βίζας χρειάζονται απλώς το διαβατήριο του ενδιαφερόμενου, μία φωτογραφία (διαβατηρίου) και η συμπλήρωση ενός σχετικού εντύπου. Ως επί το πλείστον, οι πρεσβείες εγκρίνουν μια απλή τουριστική βίζα σε 3-4 εργάσιμες, με κόστος €20-30. Ωστόσο, το ποσό ποικίλλει ανάλογα με το κράτος και το χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα. Σε κάποιες πρεσβείες αρκεί ακόμα και 1 ημέρα, με το διπλάσιο κόστος, ενώ σε πολλές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, το Λάος, η Κένυα κ.ά. η βίζα μπορεί να εκδοθεί κατά την άφιξή σας στα τοπικά αεροδρόμια, στο τοπικό νόμισμα.

Τέλος να θυμάστε ότι:

- Είναι σημαντικό να έχετε στο διαβατήριό σας 2 κενές σελίδες και η ημερομηνία λήξης του να απέχει τουλάχιστον 6 μήνες από την περίοδο του ταξιδιού σας.

- Εάν το διαβατήριό σας έχει λήξει, αλλά περιέχει μία εν ισχύ βίζα, μπορείτε να ταξιδέψετε και με τα δύο. Διασφαλίστε, ωστόσο, πως είναι ίδια η ημερομηνία γέννησης και ο τρόπος γραφής του ονόματός σας.

πηγή: travelstyle.gr