Λευκή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος συνθέτουν το τοπίο της πιο διάσημης παραλίας της Μεσσηνίας και μιας από τις ομορφότερες της Ελλάδας, της Βοϊδοκοιλιάς. 

Η καμπυλωτή παραλία αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό για εκατοντάδες τουρίστες της περιοχής κάθε χρόνο, τους οποίους και δεν αφήνει παραπονεμένους με την εξωτική ομορφιά της. Η γνωστή παραλία βρίσκεται στο πίσω μέρος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας και κάτω από το κάστρο του Νέστορα. 

Από άκρη σε άκρη της παραλίας απλώνεται πλούσια λευκή άμμος στην οποία "φωλιάζουν" όμορφα κοχύλια, ενώ τα γαλαζοπράσινα νερά, είναι ρηχά και ενδείκνυται για οικογένειες με παιδάκια. 

Στη βόρεια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε στον γιό του Νέστορα Θρασυμήδη. 

Στην νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο. Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μία μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα, στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ.. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. 

Η παραλία βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000 αφού ακριβώς από πίσω, στη λιμοθάλασσα της Γιάλοβας μπορείτε να δείτε ενδημικά φυτά, 270 είδη αποδημητικών πουλιών και σπάνια ερπετά. Δεν θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα, ενώ το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα. 

Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη γίνεται από το μονοπάτι κάτω από το Παλιόκαστρο που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας του Διβαριού/Ντιβαρίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκεί και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που σας παραπέμπει η ταμπέλα. Η ευκολότερη στη πρόσβαση διαδρομή είναι μέσα από το Πετροχώρι. Κινείστε στην οδό Πύλου-Γαργαλιάνων, στρίβετε αριστερά στη σήμανση για Πετροχώρι/Βοϊδοκοιλιά. Μετά από μια διαδρομή μέσα από ελαιόδεντρα στο τέρμα του δρόμου, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε ευθεία στο χωματόδρομο για τη παραλία.

Ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα στενός και θέλει προσοχή κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο η παραλία θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας!

Α.Κ.