Έλαβε το όνομα της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού - Το αγιωργίτικο (ή μαύρο Νεμέας) είναι μία ποικιλία προσφιλής στους οινοπαραγωγούς και καταναλωτές - Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο και ελιές άριστης ποιότητας συμπληρώνουν το τοπικό εισόδημα.

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα,  μισή από την Κόρινθο, το Λουτράκι και το Ναύπλιο, στη μέση του πιο οργανωμένου και  ενιαίου αμπελώνα της Ελλάδας  και των Βαλκανίων, βρίσκεται η Νεμέα, κωμόπολη του Νομού  Κορινθίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 370 μ. αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού Προφήτη Ηλία και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του ομώνυμου Δήμου, με πληθυσμό 5.000 περίπου κατοίκους.

Οι πρώτοι περιηγητές εντυπωσιάζονται από τα ερείπια του ναού του Δία (από το 330 π.Χ. περίπου) στην κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας που παραμένουν σιωπηλά μέχρι τον ερχομό του Στέφανου Μίλλερ, καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Καλιφόρνιας, που ανασκάπτει την περιοχή και αποκαλύπτει το αρχαίο στάδιο με το αποδυτήριο και τη θολωτή δίοδο - άριστο δείγμα αρχιτεκτονικής του είδους - και πλήθος άλλα ευρήματα, που εκτίθενται στο σύγχρονο μουσείο που κατασκευάστηκε με χρήματα κυρίως Αμερικανών χορηγών. Παράλληλα δημιουργείται οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο που διατηρείται καθαρό και περιποιημένο κυρίως χάριν της φροντίδας του κ. Μίλλερ και των διαδόχων του, αποτελεί δε παράδειγμα ορθής διαχείρισης τέτοιων τόπων.

Στα Αηδόνια υπάρχει το Μυκηναϊκό νεκροταφείο, που έγινε γνωστό από τη σύλησή του από αρχαιοκάπηλους και την προσπάθειά του να πωλήσουν τον «θησαυρό των Αηδονιών» που επαναπατρίσθηκε και εκτίθεται σε ιδιαίτερη αίθουσα του μουσείου της Αρχαίας Νεμέας, όπου υπάρχουν ευρήματα από διάφορες περιοχές.

Τα Νεμεάτικα κρασιά διαπρέπουν στις γευσιγνωσίες και τους διεθνείς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν μαζί με το «ξινόμαυρο» της Μακεδονίας, μία από τις δύο στρατηγικές ποικιλίες για την είσοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.  

Δεν είναι όμως το Αγιωργίτικο το μοναδικό προϊόν της περιοχής. Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο και ελιές άριστης ποιότητας συμπληρώνουν το τοπικό εισόδημα.