Πόσο καιρό πριν να κλείσω εισιτήρια; Πόσο θα μου κοστίσει ένα τριήμερο στην πόλη; Που να μείνω; Πού να διασκεδάσω; Μην αναρωτιέσαι άλλο...Διάβασε ό,τι ακολουθεί και λύσε κάθε σου απορία!

Μετουσιώνοντάς τη σε πόλη, είναι ο τόπος που δεσπόζει στην πεδιάδα της Λομβαρδίας του ιταλικού Βορρά και στον οποίο το lifestyle και το ευ ζην αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Το Μιλάνο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας και ταυτόχρονα το οικονομικό της κέντρο. Στα στενά όριά του ζουν κοντά στο ενάμισι εκατ. κάτοικοι, αριθμός που υπερβαίνει τα τεσσεράμισι εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή του. Εδώ έχουν την έδρα τους σημαντικές εταιρείες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Alfa Romeo, και διάσημοι οίκοι μόδας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ονόματα όπως Prada, Versace, Armani κ.λπ. Εδώ βρίσκεται, επίσης, το κέντρο της παγκόσμιας σκηνής της όπερας, γι' αυτό και μην παραξενευτείτε -όσοι φυσικά είστε φίλοι του είδους- αν συναντήσετε τυχαία έξω από την περίφημη Scala κάποιον διάσημο τενόρο!

Στο Μιλάνο είτε βολτάρετε στα μνημεία του, με σημαντικότερα το Duomo, την Santa Maria delle Grazie, το Teatro alla Scala, την Biblioteca Ambrosiana και το Castello Sforzesco, είτε χαζεύετε στις βιτρίνες του, είναι ένα και το αυτό. Σ' αυτήν την πόλη μνημεία και βιτρίνες συγκαταλέγονται εξίσου στην κατηγορία «αξιοθέατα». Περάστε οπωσδήποτε από την Galleria Vittorio Emanuele II, την ιστορική στοά εμπορικών καταστημάτων, βιβλιοπωλείων και εστιατορίων, και κατευθυνθείτε προς το Quadrilatero d' Oro, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στη Via Monte Napoleone και στη Via Sant' Andrea. Εδώ, το ένα ατελιέ διαδέχεται το άλλο: Μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την υψηλή ραπτική... Μια επαφή που επιβάλλεται, αρκεί να μην παρασυρθείτε από τα ακριβά υφάσματα και τα καλογυαλισμένα ψαλίδια και να χάσετε όλο σας το χρόνο στις βιτρίνες... Θυμηθείτε ότι πάντοτε υπάρχει χώρος για τη γνώση και εν προκειμένω στο Μιλάνο χρόνος για μια επίσκεψη στα μουσεία Poldi Pezzoli και Scienza e della Tecnica - Leonardo Da Vinci.

Πρακτικά και απαραίτητα

Δεν υπάρχει καλή και κακή εποχή για να επισκεφθείτε το Μιλάνο. Δεν κάνει ούτε το περισσότερο κρύο της Γηραιάς Ηπείρου ούτε και την περισσότερη ζέστη. Οπωσδήποτε, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, το δεκαπενθήμερο των εορτών το Μιλάνο είναι κομψά στολισμένο και γιορτινό, ενώ πάντοτε είναι ιδανικός προορισμός για αγορές. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για να επιστρέψετε φορώντας την τελευταία λέξη της μόδας!

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΠΩΣ

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που όλοι θυμόμαστε από τη σχολική ιστορία, υπογράφτηκε στα Μεδιόλανα, δηλαδή στον τόπο που σήμερα ονομάζεται Μιλάνο. Το Διάταγμα εκδόθηκε το 313 μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Λικίνιο και διασφάλιζε την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας των υπηκόων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το Μιλάνο ήταν ο τόπος όπου ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον «Μυστικό Δείπνο», ένα από τα πιο διάσημα έργα του. Πρόκειται για μια τοιχογραφία στην τραπεζαρία της Santa Maria delle Grazie που ξεκίνησε το 1495 και ολοκληρώθηκε το 1498. Ο Μυστικός Δείπνος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.