Όπως και αν την ονομάσετε -hiking, trekking, ή επί το ελληνικότερο πεζοπορία- μια βόλτα στα μονοπάτια που διατρέχουν τα ελληνικά βουνά είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο, ή και δύο, ή και τρία.

Τα φαντασμαγορικά τοπία που θα διασχίσετε, και τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους απροσπέλαστα με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα (οι τεμπέληδες, κάντε την καρδιά σας πέτρα), η επαφή με την φύση και τα προφανή οφέλη της πεζοπορίας στον οργανισμό και την ψυχολογία μας είναι μερικοί από τους λόγους γι' αυτό.

Για να... πεζοπορήσετε στα ελληνικά βουνά, έχετε δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε μόνοι σας τα (καλά σηματοδοτημένα στην πλειοψηφία τους) μονοπάτια, και η άλλη είναι να απευθυνθείτε σε μια από τις εταιρείες δραστηριοτήτων, που διοργανώνουν τακτικά εκδρομές για hiking. Σε αυτές θα πληρώσετε ένα ποσό της τάξης των 20€ κατ' άτομο (λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένες τιμές παρακάτω) και σε αντάλλαγμα θα έχετε την πολυτέλεια να χαζεύετε απερίσπαστοι το τοπίο, χωρίς να ανησυχείτε μήπως χάσετε το επόμενο χρωματιστό σημαδάκι που υποδεικνύει τη διαδρομή, και θα έχετε κάποιον να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε (γιατί «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα») όταν θα φλερτάρετε με την ιδέα της επιστροφής.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, συγκεντρώσαμε τέσσερις φαντασμαγορικές διαδρομές ανά την Ελλάδα, που μπορείτε να κάνετε είτε μόνοι σας, είτε οργανωμένα με κάποια εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Φαράγγι του Βίκου

Θα μπορούσαμε να σας εντυπωσιάσουμε, απαριθμώντας μόνο μερικά από τα ρεκόρ του: Αναφέροντας ότι είναι, για παράδειγμα, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ή ότι διασχίζεται από το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, όμως, από στοιχεία και αριθμούς, εκείνη που θα σας κόψει την ανάσα είναι η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του. Τα φυσικά τοπία του δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ενώ τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια, οι κρυστάλλινες πηγές και οι μικροί καταρράκτες που συναντάτε συνεχώς στη διαδρομή είναι μερικά από τα highlights του.

Η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού είναι ένα πολύωρο εγχείρημα 6-7 ωρών, που πραγματοποιείται κατά κανόνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του, και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλο τον χρόνο.

Όλυμπος

Θα μπορούσε το βουνό των θεών να μην διατρέχεται από μερικές εκ των ομορφότερων διαδρομών στην Ελλάδα; Τα μονοπάτια του Ολύμπου είναι διάσημα για τα υπέροχα φυσικά τοπία, το υψόμετρο που κόβει την ανάσα -στην κυριολεξία, πολλές φορές- την υπέροχη θέα που απολαμβάνουν στο Αιγαίο, τα εντυπωσιακά φαράγγια και τα κρυστάλλινα ποτάμια που άλλοτε μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους και άλλοτε κυλούν γαλήνια.