Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Αν στην Ελλάδα είναι χειμώνας και έχει κρύο, στην μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι καλοκαίρι και έχει ζέστη! Βάλτε λοιπόν στις βαλίτσες σας ότι ελαφρύ έχετε – μην το παρακάνετε όμως γιατί οι μουσουλμανικοί κανόνες είναι αυστηροί - και ελάτε να ζήσετε το δικό σας καλοκαίρι!

Ένας προορισμός για αυτούς που λατρεύουν την πολυτέλεια, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και φυσικά… καλοκαίρι και ήλιο! Το Ντουμπάι αν και δεν έχει φυσική ομορφιά, έχει κάτι το ξεχωριστό. Κάντε λοιπόν Χριστούγεννα κάνοντας… ηλιοθεραπεία!

Την πόλη την επισκέπτονται πολλοί Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι αλλά και ντόπιοι πολίτες. Πάνω στην παραλία του Περσικού κόλπου, βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι (πρωτεύουσα). Μικρά τεχνητά ποταμάκια περνούν μέσα από την πόλη και κάνουν το τοπίο μαγικό, ενώ τεχνητές νησίδες ακόμα και ολόκληρα νησιά σε σχήμα φοίνικα (Pulm Jumeira) «αναδύονται» μέσα στον κόλπο και στεγάζουν πολυτελή ξενοδοχεία.

Burj Al Arab: Το μεγαλύτερο «ιστίο» του κόσμου

Ένα από αυτά είναι και το φημισμένο Μπουρτζ αλ-Αράμπ (Burj Al Arab), το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του κόσμου. Έχει ύψος 321 μέτρα και ενώνεται με την ξηρά μέσω τοξωτής γέφυρας. Βλέποντας το από μακριά θυμίζει ιστίο που το πανί του έχει γεμίσει αέρα και ταξιδεύει… Μπαίνοντας μέσα στον υπερ πολυτελέστατο «Πύργο των Αράβων», κυριολεκτικά ταξιδεύεις! Διαθέτει 28 διώροφα επίπεδα, χωρητικότητας 207 σουιτών. Τα περισσότερα δωμάτια είναι διακοσμημένα έτσι ώστε η δύση με την ανατολή να αντιπαραβάλλονται και τα λουτρά είναι διακοσμημένα με περίτεχνα μωσαϊκά. Για όσους ενδιαφέρονται πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι η διανυκτέρευση ξεκινάει από 725 ευρώ, μέχρι 19.600 ευρώ περίπου!

Αν δεν θέλετε βέβαια να μείνετε εκεί λόγω κόστους μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα δύο πρωτότυπα εστιατόρια που βρίσκονται στην κορυφή του Burj Al Arab. Είναι το Al Mahara το οποίο διαθέτει ένα μεγάλο ενυδρείο το οποίο με τους ακρυλικούς υαλοπίνακες πάχους 18εκ. συγκρατεί περίπου 10.000.000 λίτρα! Τα ψάρια που θα βλέπετε να κολυμπάνε δίπλα σας, θα σας δίνουν την αίσθηση ότι δειπνίζετε στον βυθό του ωκεανού…

Το Al Muntana μπορεί να μην έχει ενυδρείο, προσφέρει όμως εκπληκτική θέα στο Ντουμπάι η οποία συνεχώς αλλάζει, αφού το συγκεκριμένο εστιατόριο περιστρέφεται πάνω στην κορυφή του εφτάστερου ξενοδοχείου και σου προσφέρει μια θέα από διάφορες πτυχές του επίγειου παράδεισου. Για τους πιο αθλητικούς τύπους στην οροφή του ξενοδοχείου υπάρχει ολόκληρο γήπεδο τένις!

Burj Chalifa: O μεγαλοπρεπής ουρανοξύστης!

Ορατό βέβαια από τους ορόφους του Burj Al Arab είναι το υψηλότερο κτήριο του κόσμου. Ο «Πύργος του Χαλίφα» η αλλιώς Burj Chalifa, είναι ουρανοξύστης 828 μέτρων, αποτελείται από 160 ορόφους, έχει πισίνα στο υψηλότερο σημείο του κόσμου (76ος όροφος) και έχει το γρηγορότερο ασανσέρ (64Km/ώρα)! Οι όροφοι του κυρίως είναι γραφεία και διαμερίσματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο μέλλον θα κατοικούν και θα εργάζονται εκεί 12.000 άνθρωποι, ενώ στην κορυφή του θα στεγάζεται και ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι. Να σημειωθεί ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7ο C! Η είσοδος του ουρανοξύστη σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα και σου υπενθυμίζει ότι στέκεσαι δίπλα σε ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Το σιντριβάνι που χορεύει…

Στον εξωτερικό χώρο του «Πύργου του Χαλίφα» έχει κατασκευαστεί ένα σιντριβάνι με το όνομα Dubai Fountain το οποίο ανάλογα με την μουσική που παίζει στην τεράστια πλατεία… χορεύει!! Φανταστείτε ένα σιντριβάνι 275 μέτρα μήκος, 6.600 φώτα, 50 προβολείς(projectors) να εκτοξεύει νερό μέχρι 150 μέτρα ύψος.

Για τους πιο τολμηρούς…

Αν θες λίγο να ξεφύγεις από την πολυτέλεια και την πόλη του Ντουμπάι. Ώρα για δράση! Σαφάρι στην έρημο και παραδοσιακό φαγητό στην όαση της έρημου... Πως θα σου φαινόταν να ζήσεις για λίγες ώρες όπως ζουν οι ντόπιοι στην έρημο; Δοκίμασε χουρμάδες και λεπτές πίτες ψημένες με παραδοσιακό τρόπο σε φωτιά και χόρεψε ανατολίτικους χορούς! Ζήσε σαν ένας Άραβας η μια Χανούμισσα μέσα στην καρδιά της ερήμου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ότι είναι φυσικό λένε έχει τις ατέλειες του, όταν είναι τεχνητό όμως… είναι πάντα τέλειο! Αυτό είναι το Ντουμπάι, ανακάλυψε το!