Μια από τις πιο ξεχωριστές και όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου, το γραφικό Λεωνίδιο δεσπόζει κάτω από τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο, προσφέροντας στους επισκέπτες του ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα.

Το Μεγάλο Σάββατο αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη αναβιώνει στην πόλη ένα από τα πιο φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας, το πέταγμα των αερόστατων.

Δεκάδες αναμμένα πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου χαρίζοντας ένα ξεχωριστό θέαμα. Οι κάτοικοι ακολουθούν το ίδιο τελετουργικό κατασκευής εδώ και χρόνια, ενώ το έθιμο ορίζει το κάθε σπίτι να φτιάχνει το δικό του αερόστατο.

Πολύχρωμες κόλλες, καλάμι και κόλλα είναι τα υλικά που μετατρέπονται με εντυπωσιακό τρόπο σε αερόστατα, πολλά από τα οποία έχουν ύψος δύο μέτρα. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η λεγόμενη κολλημάρα, δηλαδή ένα πανί βουτηγμένο στο λάδι και το πετρέλαιο, στο οποίο βάζουν φωτιά για να αρχίσει το "πέταγμα".

Οι κόλλες που κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν χρώμα συνήθως μπλέ, πράσινο και πορτοκαλί, αλλά το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο και το κίτρινο. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τα τέλη του 19ου αιώνα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και προκαλεί το ενδιαφέρον και κυρίως τον θαυμασμό ντόπιων και τουριστών.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, όποιες καιρικές συνθήκες κι αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης ο καιρός γαληνεύει και οι συνθήκες γίνονται οι ιδανικές για να τελεστεί το έθιμο του αερόστατου.

Κάθε χρόνο, επίσης, την Κυριακή του Πάσχα στήνονται υπαίθριες ψησταριές στο Δημαρχείο της πόλης, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα υπαίθριο γλέντι. Παραδοσιακά τραγούδια, τσακώνικοι χωροί, μεζεδάκια, αυγά και καλό κρασί συνθέτουν μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Μετά το μεσημέρι στήνονται δίπλα στις εκκλησίες μεγάλοι σωροί από αγκάθια που παίρνοντας φωτιά καίνε ένα ομοίωμα του προδότη Ιούδα.

Αξίζει να συμμετάσχετε το απόγευμα της ίδιας μέρας στη λειτουργία της Αγάπης, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευαγγέλιο διαβάζεται στην τσακώνικη τοπική διάλεκτο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.