Στα 500 χλμ. ακτογραμμής, από το Χερβούργο ως τη Χάβρη, η Νορμανδία είναι από τα πλουσιότερα τμήματα της Γαλλίας σε ιστορία και αξιοθέατα, χαρτογραφημένα σε δεκάδες θεματικές διαδρομές.

Όταν ακούμε για τη Νορμανδία, το μυαλό τρέχει στους Βίκινγκς και στα κόμικς, σε καταπράσινες πεδιάδες με καλοζωισμένες αγελάδες και σε μερικά από τα γνωστότερα τυροκομικά προϊόντα, όπως το camembert Président. Ελα, όμως, που στα πεντακόσια χιλιόμετρα που την αποτελούν, από το Χερβούργο ώς τη Χάβρη, θα ανακαλύψετε ένα από τα ιστορικότερα κομμάτια της Γαλλίας, με μέρη και αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν, μέσα σε μια πραγματικά θαυμαστή εναλλαγή τοπίων. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε μία από τις πολλές θεματικές διαδρομές που θα σας προτείνουν: ανάκτορα, μοναστήρια, ιστορικές πόλεις και χωριά με παράδοση αιώνων, θέρετρα. Και, βέβαια, στα must του ταξιδιού σας, ο απόλυτος -επιβεβλημένος θα λέγαμε- προορισμός: οι ακτές της συμμαχικής απόβασης της 6ης Μαΐου 1944, επισκέψιμες και τουριστικά αξιοποιημένες. 

DEAUVILLE - TROUVILLE

Deauville - Trouville (Ντοβίλ - Τρουβίλ), ένα από τα ωραιότερα θέρετρα της Γαλλίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα αυτή η περιοχή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αμμόλοφοι και ένας αχανής βοσκότοπος. Το 1858 μερικοί Παριζιάνοι ευγενείς με κάποιους Εγγλέζους αργότερα αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε κοσμικό μέρος υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για μια μοναδική λουτρόπολη σε ύφος μπελ επόκ, με εκπληκτικά αρχοντικά -μόνο το 2005 αναπαλαιώθηκαν τα 500- των οποίων το στυλ -πρωτοποριακό για την εποχή- αποτέλεσε οδηγό στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου τύπου αρχιτεκτονικής στη Γαλλία. Γι' αυτό και την αποκαλούν ανοιχτό μουσείο. Το 1913 έφτασε εδώ η Κοκό Σανέλ και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα, λανσάροντας μάλιστα την «αγορίστικη» μόδα (à la garçon), ενώ την ακολούθησαν πολλοί άλλοι Γάλλοι και Άγγλοι επώνυμοι, με επικεφαλής τον Rothschild.

Τι θα δείτε στο δίδυμο θέρετρο:
• Περπατώντας στην παραλία μήκους 3 χιλιομέτρων, όχι μόνο θα χαρείτε τα μπάνια σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Νορμανδίας, αλλά θα θαυμάσετε και τα ανακτορικού τύπου κτίρια -σπίτια και ξενοδοχεία- κατά μήκος της διάσημης παραλιακής.
• Το καζίνο του 1912, από τα καλύτερα της Ευρώπης.
• Το Normandie Barriere, ένα μεγαλεπήβολο παραδοσιακό ξενοδοχείο 300 δωματίων, του 1912 επίσης.
• Την περίφημη πλατεία της αγοράς.
• Το ατμοσφαιρικό δημαρχείο της πόλης του 1881.
• Το εντυπωσιακό κτίριο θερμών λουτρών σε στυλ Πομπηίας, με καμπίνες για τους λουομένους και ένα αίθριο στη μέση το οποίο είναι ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
• Τις επαύλεις των Henri de Rothschild και André Citroën.
• Τα δύο ιπποδρομικά κέντρα, εξαιτίας των οποίων η Deauville αποκαλείται και «horse lovers' resort». Τοπικοί και διεθνείς αγώνες ιππασίας διαδέχονται ο ένας τον άλλο όλο το χρόνο, ενώ δεν είναι λίγα τα άλογα που βλέπουμε να τρέχουν ελεύθερα - εικόνες που δένουν απόλυτα με το τοπίο!

ΦΑΓΗΤΟ
Η Νορμανδία είναι γνωστή και ως γαστρονομικός παράδεισος. Οπου και να πάτε, κυριαρχούν μυρωδιές από φούρνους και ατμοσφαιρικά εστιατόρια. Στην προβλήτα της Αγίας Αικατερίνης στη Honfleur, πολλές είναι οι brasseries και τα εστιατόρια γαλλικής κουζίνας και ψαρικών.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Να δοκιμάσετε τους υπέροχους μηλοχυμούς της Νορμανδίας.
Αν ενδιαφέρεστε να δείτε πώς φτιάχνουν το Camembert ή το Livarot, πηγαίνετε στη Φάρμα President, ένα αγρόκτημα του 19ου αιώνα, από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα του Camembert και άλλων τυροκομικών.
Ιδρυτής του ο President και προϊόν δικό του το ομώνυμο κρεμώδες τυρί. 
Για την Arromanches και το Μουσείο της Απόβασης θα βρείτε πληροφορίες στο www.normandy1994.com.
Για να δείτε τις ακτές της D-Day, μπορείτε να πάρετε είτε μίνι μπας στις παραλίες, είτε ποδήλατο (www.normandywebguide.com, www.normandy-tours-hotel.com).