Μια πανέμορφη Xώρα, καταπράσινες διαδρομές, γαλάζια νερά και όμορφες αιγαιοπελαγίτικες γωνιές συνθέτουν ένα παζλ βγαλμένο από τα... θερινά σου όνειρα. Και το καλύτερο: φαντάστηκες ποτέ πως όλα αυτά βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών από την πρωτεύουσα; Αν ναι, η Σκύρος σε επιβεβαιώνει και αυτό το καλοκαίρι στη φέρνουμε ακόμα πιο κοντά!

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ

Το μεγαλύτερο νησί των βορείων Σποράδων, η Σκύρος, «πλέει» στον καταγάλανο καμβά του Αιγαίου, 23 μίλια ανατολικά της Εύβοιας. Ένας τόπος με μια μεγάλη αντίθεση, που αντί να μπερδεύει τον ταξιδιώτη, τον καθιστά ακόμη πιο μυστηριώδη και γοητευτικό στα μάτια του. Για τη μορφολογία της, λοιπόν, ο περί «διχασμού ο λόγος. Το βόρειο μέρος της είναι γεμάτο καταπράσινες εκτάσεις και πευκοδάση, σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο στο οποίο το πράσινο και το γαλάζιο συνεργάζονται αρμονικά. Από την άλλη, το νότιο τμήμα αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά του νησιού: λευκές, κοκκινωπές και γκρίζες πέτρεςσυνθέτουν το «τραχύ» πρόσωπο της Σκύρου. Αυτός ο διαχωρισμός που διέπει τη Σκύρο δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο γεωφυσικό ανάγλυφο. Το πλούσιο παρελθόν έρχεται να συναντήσει το μοντέρνο παρόν, χωρίς ωστόσο να το αλλοιώνει: για παράδειγμα, τα μοντέρνα café-bars συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά καφενεία και τα μαγαζάκια κεραμικών ή ξυλογλυπτικής. Και ευτυχώς, ο μαζικός τουρισμός δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που καθιστά το νησί μια τουριστική «terra incognita», που έχει ωστόσο πάρα πολλές ομορφιές και συγκινήσεις να προσφέρει. Διάβασε και θα καταλάβεις!

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Με το που θα προσεγγίσεις το πανέμορφο νησί, θα αντικρίσεις το γραφικό του λιμάνι, τη Λιναριά. Εκεί δένει το καραβάκι «Αχιλλέας». Αμφιθεατρικά χτισμένη, λιτή και κατάλευκη, σε καλωσορίζει στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Εδώ βρίσκονται μερικές ταβέρνες αλλά και μαγαζάκια με κεραμικά και ξυλόγλυπτα, κάτι που θα συναντήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νησί που φημίζεται και για τις δυο συγκεκριμένες τέχνες. Από τη Λιναριά η Χώρα της Σκύρου απέχει περίπου 10 χλμ. Βαδίζοντας βορειοδυτικά, λοιπόν, θα περάσεις αρχικά από τον όμορφο κόλπο του οικισμού Αχερούνες και τον οικισμό Ασπούς, όπου απλώνονται και οι δυο μικρές ομώνυμες παραλίες. Περίπου 1 χλμ. μετά τους Ασπούς θα αντικρίσεις τον επιβλητικό ορεινό όγκο πάνω στον οποίο ξετυλίγεται εντυπωσιακά η Χώρα -δίχως υπερβολή μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου!

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ

Κοντά στην πλατεία Μπρουκ βρίσκονται τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Φαλτάιτς. Στο δεύτερο, που αποτελεί ένα από τα πρώτα τοπικά, ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της χώρας και ιδρύθηκε το 1964, στεγάζεται μεγάλος αριθμός με αντικείμενα του πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης: κεραμικά, ξυλόγλυπτα, υφαντά και κεντήματα, τοπικές φορεσιές, έπιπλα, σκεύη και πολλά ακόμη. Ανηφορίζοντας σε κάποιο από τα κοντινά στενάκια, πραγματικά θα καταλάβεις ποια είναι η Σκύρος. Τα γραφικά σπιτάκια είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με ανθοστόλιστες αυλές, ενώ από τις ανοιχτές (ως επί το πλείστον) πόρτες μπορείς να πάρεις μια χαρακτηριστική γεύση από το τυπικό σκυριανό σπίτι. Όσο για τους ντόπιους;

Όλοι θα σε χαιρετίσουν με ένα πλατύ χαμόγελο στο δρόμο και θα σε συμβουλέψουν να ανέβεις προς το Μεσαιωνικό Κάστρο στην κορυφή του υψώματος και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, που «έχει καταπληκτική θέα και πρέπει οπωσδήποτε να πάτε». Και πρέπει να τους εμπιστευτείς, καθώς πραγματικά η θέα είναι μοναδική, μιας και τα λευκά σπιτάκια, ο Μώλος, τα Μαγαζιά, η παραλία αλλά και όλο το Αιγαίο απλώνονται στα πόδια σου! Σίγουρα θα αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να χαζέψεις το τοπίο και να το απαθανατίσεις φωτογραφικά. Δυστυχώς, όμως, ο σεισμός του 2001 προκάλεσε ζημιές στο μοναστήρι (που αποτελεί και την είσοδο στο κάστρο) και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας να εισέλθεις. Κατηφορίζοντας μετά από αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, θα περάσεις από τη Μεγάλη Στράτα. Εδώ, στην περιοχή γύρω από το Κάστρο δηλαδή, έμεναν κάποτε οι άρχοντες και αυτή είναι η αφετηρία για δεκάδες δρομάκια (που έχει το καθένα τη δική του ξεχωριστή γοητεία) που διακλαδίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις της Χώρας. Επιστρέφοντας προς το κέντρο της Χώρας και καθώς νυχτώνει, όλο και περισσότερος κόσμος γεμίζει τα δρομάκια αλλά και τα cafés και τα εστιατόρια της Χώρας, ενώ οι δυνατοί ήχοι της μουσικής στα στέκια της κεντρικής πλατείας προσελκύουν το νεαρόκοσμο.