Λονδίνο και Παρίσι παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των επισκεπτών στην Ευρώπη, όμως το Βερολίνο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τουριστικά πόλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του European Cities Marketing (ECM) η γερμανική πρωτεύουσα σημείωσε αύξηση 8,2% στις διανυκτερεύσεις τουριστών το 2013.

Το ποσοστό αντιστοιχεί σε δύο εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις από ό,τι το 2012, με τον συνολικό αριθμό να υπερβαίνει τα 26 εκατομμύρια, που φέρνει την γερμανική πρωτεύουσα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά.

Δημοφιλέστεροι αστικοί προορισμοί στην Ευρώπη παραμένουν το Λονδίνο, με σχεδόν 54 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και αύξηση κατά 3,3%, ενώ ακολουθεί το Παρίσι, με 36 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και μείωση κατά 0,6%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ρώμη και ακολουθούν:

ΒαρκελώνηΜαδρίτηΠράγαΚωνσταντινούποληΒιέννηΜόναχο, Αμβούργο, 'Άμστερνταμ, ΣτοκχόλμηΜιλάνο και Δουβλίνο, ενώ ελληνική πόλη δεν συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις.

Σημειώνεται ότι κορυφαία αξιοθέατα για το Βερολίνο παραμένουν το κτίριο της Βουλής και η Πύλη του Βρανδεμβούργου, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες από το 1999, μαζί με τον πύργο της τηλεόρασης στην Αλεξάντερ Πλατς. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο τουρισμός στο Βερολίνο, με κριτήριο τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, έχει αυξηθεί από το 2009 κατά 43%, με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να έχει αυξηθεί κατά 55%. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία.