Ένα ταξίδι στον νομό Χανίων επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις! Μια από αυτές είναι και το περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς, το δεύτερο μεγαλύτερο, αλλά ομορφότερο φαράγγι της Ευρώπης, μήκους 18 χιλιομέτρων. Αφού ο καιρός μας δείχνει ακόμα την καλοκαιρινή του διάθεση εξερευνήστε το!

Το φαράγγι είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουριστών, που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη.

Στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ξεκινά η μαγευτική διαδρομή, η οποία περνά μέσα από ένα θαυμαστό τοπίο, με σπάνιους γεωμορφικούς σχηματισμούς.

Ο μοναδικός βιότοπος, φιλοξενεί μια ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα, ενώ έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης από το 1962.

Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενο νερό και εντυπωσιακές ρεματιές δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό. Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12,8 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη, είναι ακόμα 3,2 χιλιόμετρα.

Η διάβασή του, με ταχύ βάδισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε ή λιγότερες ώρες αλλά, καλό είναι να μην γίνει σε λιγότερες από 6 για να έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την ασύγκριτη ομορφιά του.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί σύμφωνα με το news.gr, να δείτε από κοντά το περίφημο Κρι - Κρι, το παγκοσμίως γνωστό σε όλο τον κόσμο, Κρητικό Αγρίμι, ένα ζώο που έχει πλέον διασωθεί και ζει ελεύθερο μόνο σ' αυτό το φαράγγι και τα τρία παράλληλα της Σαμαριάς.

Το φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.