Στη συμβολή των ποταμών Leie και Scheldt, η κουκλίστικη Γάνδη του Βελγίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 must-see πόλεις για το 2014, στη λίστα του Lonely Planet και στον κατάλογο «Best in Travel», όπου περιγράφεται ως «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης».

Φοιτητόκοσμος, πικάντικη μουστάρδα, ντόπια μπίρα Stropke και το μεγαλύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Ευρώπης κάθε χρόνο τον Ιούλιο είναι τα σημεία αναφοράς. Παρά το προφίλ ενός σημαντικού βιομηχανικού κέντρου, οι μεσαιωνικοί θησαυροί της είναι καλοδιατηρημένοι και ενσωματωμένοι στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η πόλη, που απέχει μόλις 49 χλμ. από τις Βρυξέλλες, διαθέτει Οπερα, 18 μουσεία, 100 εκκλησίες και περισσότερα από 400 ιστορικά κτίρια.

Ακολουθούν τέσσερις ιδέες για να γνωρίσετε την πόλη καλύτερα:

Με τη μεγαλύτερη πεζοδρομημένη περιφέρεια σε όλο το Βέλγιο, έκτασης 30 εκταρίων, το ιστορικό κέντρο είναι σύμφωνα με το dreamtravelgr.blogspot.gr ευλογία περπατήματος, ενώ οι 114 σημάνσεις σε κάθε βήμα εξασφαλίζουν ότι δεν θα χαθείτε ποτέ! Η πόλη διαιρείται σε δύο τετράγωνα και κάθε τετράγωνο σε πολλά αξιοθέατα. Ακολουθήστε την 10.000 βημάτων (!) τουριστική διαδρομή, που έχει δημιουργηθεί για τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν την πόλη πεζή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάστρο των Κομήτων της Φλάνδρας χτίστηκε το 1180. Προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης, καθώς την επιβλέπει από ψηλά, θυμίζει τον πλούτο και τη δύναμη του κόμη του Κάστρου Gravensteen και επισημαίνει το ρόλο που προσέφερε το φρούριο στην προστασία των πολιτών αλλά και... στον εκφοβισμό τους, ώστε να είναι πάντα νομοταγείς. Ως φρούριο τα έχει όλα: τάφρο, ακροπύργια, σιδερένιες πύλες, παρατηρητήρια, ενίοτε και... «αληθινούς» ιππότες. Είσοδος: 8 ευρώ για τους ενηλίκους και δωρεάν για παιδιά και εφήβους έως 19 ετών.

ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Αν ρωτήσετε δέκα διαφορετικούς κατοίκους ποιο είναι το ομορφότερο σημείο στη Γάνδη, θα σας απαντήσουν ομόφωνα «το μεσαιωνικό λιμάνι». Το Graslei, με τα αναπαλαιωμένα κτίρια - αποθήκες να αντανακλούν στα νερά του ποταμού, αποτελεί σημείο συνάντησης επισκεπτών και ντόπιων, που δίνουν ραντεβού στα καφέ και τα patios ή απλώς κάνουν τον περίπατό τους δίπλα στο νερό. Κάθε κτίριο έχει την ιστορία του και όλα μαζί εξιστορούν την πορεία και την εμπορική και οικονομική εξέλιξη της Γάνδης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Από την άλλη πλευρά του ποταμού βρίσκεται η συνοικία Korenlei. Το μόνο που έχει απομείνει από τα αυθεντικά κτίρια είναι οι εξωτερικοί τους τοίχοι. Προς Βορρά, αν περπατήσετε λίγο ακόμα, θα φτάσετε στις αυθεντικές μεσαιωνικές συνοικίες Kraanlei και Patershol. Ετσι, περνώντας από τις γειτονιές Korenmarkt, Graslei και Korenlei, θα κάνετε μια νοερή διαδρομή από διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ από το 1200 μέχρι το 1600.

ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Ο «μεσαιωνικός ορίζοντας» της Γάνδης ορίζεται από τρία ιδιαίτερα κτίρια: τον καθεδρικό ναό του Saint Bavo, το καμπαναριό και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σχηματίζουν μια νοητή ευθεία, με κατεύθυνση προς τη γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ. Ο καθεδρικός του Saint Bavo, με τις 40 καμπάνες, φιλοξενεί εντυπωσιακούς θησαυρούς τέχνης, έναν μεγάλο πίνακα του Ρούμπενς, τάφους επισκόπων της Γάνδης και το εικαστικό αριστούργημα της φλαμανδικής τέχνης, «Η Λατρεία του Μυστικού Αμνού» των Hubert και Jan van Eyck, χρονολογίας 1432, που φιλοξενείται στο ναό περισσότερα από 50 χρόνια. Αν είστε αρκετά γενναίοι, ανεβείτε τα 444 σκαλοπάτια, για να αποζημιωθείτε αντικρίζοντας την εξαιρετική θέα από ψηλά. Είσοδος: 4 ευρώ για τους ενηλίκους και 1,50 ευρώ για τα παιδιά.

Το καμπαναριό της πόλης χτίστηκε τον 14ο αιώνα, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσφέρει επίσης πανοραμική θέα στην ωραία Γάνδη, την οποία μπορείτε να απολαύσετε είτε ανεβαίνοντας τα σκαλιά είτε χρησιμοποιώντας ασανσέρ. Είσοδος: 4 ευρώ για τους ενηλίκους και δωρεάν για τα παιδιά.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, τέλος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της. Κάηκε δύο φορές (το 1120 και το 1176), ανακαινίστηκε στη σημερινή του μορφή μεταξύ του 1220 και του 1250, επεκτάθηκε τον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος στη Γαλλική Επανάσταση, για να λειτουργήσει και πάλι ως ναός τον 19ο αιώνα.

Η ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΓΑΝΔΗ

Οταν πέσει η νύχτα, η πόλη αρχίζει να λάμπει, καθώς χιλιάδες λάμπες και λαμπτήρες έχουν εγκατασταθεί σε κάθε σημείο, σύμφωνα με το «Σχέδιο Φωτισμού» της Γάνδης. Η ατμόσφαιρα γίνεται μυστηριακή, ρομαντική, μοναδική. Η ιδέα αναπτύχθηκε από τον σχεδιαστή φωτισμού Roland Jéol σε συνεργασία με ειδικούς αλλά και κατοίκους, κερδίζοντας το 2004 το Διεθνές Βραβείο «Πόλη - Ανθρωποι - Φως».