Στους πρόποδες του βουνού, µέσα στη µαγευτική φύση της Φωκίδας, ανάµεσα σε έλατα και πλατάνια, τα χωριά του Παρνασσού, ένα από αυτά η γραφική Αγόριανη, παίρνουν αργά αλλά σταθερά τη θέση που τους αξίζει... Ακολουθήστε µας σε ένα ταξίδι στις πλαγιές και τις πεδιάδες του... επίτιµου βουνού της Αθήνας!

Με δυνατό χαρτί της την εύκολη πρόσβαση στο χιονοδροµικό κέντρο του Παρνασσού (µόλις 22 χλµ. απόσταση), η Αγόριανη, ή Επτάλοφος, όπως είναι το επίσηµο όνοµά της (µε 350 περίπου µόνιµους κατοίκους), στο δυτικό τµήµα του ορεινού όγκου, είναι πραγµατικά µια ιδανική επιλογή για αποδράσεις, είτε συνδυαστικά µε την Αράχωβα, από την οποία απέχει 25 χλµ., είτε αυτόνοµα.

Όπως αναφέρει το travelstyle.gr, ο τόπος συνδυάζει και οµορφιά και ιστορία... Τα τοπία του βουνού είναι πραγματικά σαγηνευτικά, ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό, αλλά αλπικής οµορφιάς, µε τα έλατα να το αγκαλιάζουν... Τα νερά που τρέχουν, ο καταρράκτης, οι καµινάδες των σπιτιών που καπνίζουν, η µυρωδιά του ξύλου, αρώµατα και εικόνες... Η κεντρική πλατεία, γεµάτη πλατάνια, συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών µε τις παραδοσιακές ταβέρνες της και τους ντόπιους -ιδίως τα Σαββατοκύριακα- να πουλάνε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (µυρωδικά, βότανα, µέλι, όσπρια, χόρτα) και παλιότερα, πληθώρα υφαντών.

Η Αγόριανη µπορεί να είναι πλέον δηµοφιλής προορισµός για φαγητό, είναι όµως και µια θαυµάσια, value for money επιλογή για χειµερινές διακοπές στον Παρνασσό, καθώς θα απολαύσετε υπέροχη διαµονή στους γραφικούς και προσεγµένους ξενώνες της, σε πολύ προσιτές τιµές... Δεν λείπουν, όµως, και πολυτελείς προτάσεις (δεν είναι τυχαίο ότι χτίζονται συνεχώς καινούρια chalets, όπως άλλωστε και βίλες) για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεµία δίπλα στη φύση χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις ανέσεις τους!

Το σίγουρο είναι ότι η Αγόριανη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη διάσηµη «γειτόνισσά» της και κερδίζει κάθε χρόνο το δικό της, πιστό κοινό...