Η ιστορία έχει ως εξής: τα πάνω από 500 διακεκριμένα μέλη της Academy of Urbanism που προέρχονται από τον πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καλούνται να ψηφίσουν την πιο «αστική» και ανερχόμενη πόλη της Ευρώπης.

Φέτος ανάμεσα από 50 προτάσεις, το Ρότερνταμ κέρδισε επάξια τον τίτλο, αφήνοντας πίσω το Ωρχους της Δανίας και το Τορίνο της Ιταλίας.

Νεανική, ανοιχτή, ανεκτική είναι μερικά από τα επίθετα που ταιριάζουν στην ολλανδική πόλη με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τον ζωντανό αστικό χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Steven Bee είπε χαρακτηριστικά, πως αυτό που κάνει το Ρότερνταμ τόσο ανερχόμενο, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος παίρνει αποφάσεις για την πόλη ανεξάρτητα από τις περιοριστικές πολιτικές δομές, με μοναδικό κριτήριο την ανάπτυξη και την ελεύθερη δράση των πολιτών.

Το υψηλό επίπεδο της αυτονομίας, οι προοπτικές, ένα παραδειγματικό πρότυπο λειτουργίας των δημοτικών αρχών, αλλά και οι ισχυρές συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έχουν σύμφωνα με το thetravelbook.gr, βοηθήσει στη θετική ανάπτυξη του Ρότερνταμ.