Για κάποιους, οι διακοπές έχουν να κάνουν με τη μόδα και τα ψώνια. Για άλλους, σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό. Όταν όμως, αυτά συνδυάζονται, τότε μάλλον αποτελούν την ιδανική επιλογή.

Υπάρχουν αρκετά γοητευτικά και ιστορικά πολυκαταστήματα σε όλο τον κόσμο που είναι τόσο διάσημα που έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά αξιοθέατα.

Αυτά είναι τα εννέα, παγκοσμίου φήμης, πολυκαταστήματα, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.

Γνωστό ως KaDeWe, το Kaufhaus des Westens ή «πολυκατάστημα της Δύσης», άνοιξε στο Βερολίνο, το 1907. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην ηπειρωτική Ευρώπη, 645.834 τετραγωνικών ποδιών και με περίπου 180.000 αγοραστές την ημέρα. Το ιστορικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Emil Schaudt, αν και μέρος του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Άνοιξε πάλι σιγά-σιγά μεταξύ 1950 και 1956.

Το Shinsegae στην Busan, στη Νότια Κορέα, είναι επίσημα το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στον κόσμο, που εκτείνεται σε δύο κτίρια 5,487,595 τετραγωνικών ποδιών. Είναι μέρος ενός τεράστιου συγκροτήματος που διαθέτει επίσης, παγοδρόμιο, εσωτερικό γήπεδο γκολφ, ένα τεράστιο σπα και κήπο στον τελευταίο όροφο. Είναι επίσης εξαιρετικά πολυτελές.

Η Galeries Lafayette μπορεί τώρα να είναι μια μίνι-αλυσίδα με 280 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά η εντυπωσιακή ναυαρχίδα της, το κατάστημα στη λεωφόρο Haussmann στο Παρίσι, θα κλέψει την καρδιά κάθε fashionista. Ιδρύθηκε το 1895.

Αναμφίβολα το πιο διάσημο κατάστημα του κόσμου, το Harrods είναι must για κάθε ταξίδι στο Λονδίνο, ακόμη και αν πάτε μόνο για να φάτε στη διάσημη αίθουσα τροφίμων ή σε ένα από τα 27 εστιατόρια του. Μόλις ένα μέτριο παντοπωλείο στις αρχές της δεκαετίας του 1830, το Harrods απασχολεί σήμερα 5.000 άτομα και διαθέτει 330 τμήματα.

Το Isetan στο Τόκιο θεωρείται το πιο trendy πολυκατάστημα της χώρας. Εκεί μπορείτε να βρείτε τα πάντα που αφορούν στη μόδα! Υπάρχει ένας ολόκληρος όροφος ειδικά για ανερχόμενους Ιάπωνες σχεδιαστές καθώς και pop-up καταστήματα και μοναδικές συνεργασίες.

Το Bergdorf Goodman, στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, διαθέτει οκτώ ορόφους με διάσημα ρούχα και είδη πολυτελείας, καθώς και ένα εστιατόριο και καφετέρια. Αυτό το υπερ-πολυτελές εμπορικό στο Μανχάταν ιδρύθηκε το 1899 ως ένα μικρό ραφείο, αλλά μετατράπηκε στο κομψό αρχοντικό Vanderbilt το 1928.

Το GUM, στη Μόσχα διαθέτει έναν εντυπωσιακό γυάλινο φεγγίτη (ολόκληρη η οροφή κατασκευάστηκε με 20.000 υαλοπίνακες), τρία επίπεδα γεμάτα με απίστευτα ακριβά εμπορεύματα, Το κομψό πολυκατάστημα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, χτίστηκε το 1890.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πεμπτουσία των πολυκαταστημάτων στην Αγγλία, το Selfridges, ιδρύθηκε από έναν Αμερικανό, τον Harry Selfridge από το Wisconsin, το 1909. Ο ίδιος ο Selfridge σχεδίασε το μεγαλοπρεπές κτίριο, σε μια έρημη τότε γωνία της Oxford Street. Το κατάστημα είναι γνωστό για τα καλλιτεχνικά του παράθυρα και την αγάπη του για την καινοτομία. Ήταν κάποτε το σπίτι για το μεγαλύτερο κατάστημα βιβλίων του κόσμου, ενώ σήμερα είναι το σπίτι για το μεγαλύτερο τμήμα ομορφιάς της Ευρώπης. Ήταν το πρώτο πολυκατάστημα με υπόγειο παζάρι, εξυπηρετώντας έτσι τις μάζες, και όχι μόνο τους πλούσιους.

Το Macy στην πλατεία Herald της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1858 (ως ένα μικρό κατάστημα ξηρών εμπορευμάτων) και υπήρξε το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο από το 1924 έως το 2009. Το αποκλειστικά αμερικανικό πολυκατάστημα είναι ορόσημο της Νέας Υόρκης και μέρος της πολιτιστικής κουλτούρας της πόλης. Είναι, επίσης, ιστορικό, καθώς το κτίριο, που χτίστηκε το 1902 και καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της πόλης, ήταν το πρώτο που διέθετε σύγχρονες κυλιόμενες σκάλες.