Η ορεινή Αρκαδία γοητεύει όλες τις εποχές του χρόνου, µε το µοναδικό φυσικό τοπίο της, την πλούσια παράδοσή της και τα πετρόκτιστα αρχοντικά της. Και ένας από τους ωραιότερους προορισµούς της είναι η ξακουστή Δηµητσάνα!

Σε απόσταση δυόµισι ωρών από την Αθήνα και µίας από την Τρίπολη, χτισµένη σε υψόµετρο 950 µ., πάνω από την κοιλάδα του ποταµού Λούσιου, στέκεται περήφανη η Δηµητσάνα, η ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας. Τεύθις λεγόταν στην αρχαιότητα, ενώ µε το σηµερινό της όνοµα αναφέρεται από τον 10ο αιώνα, όταν και ιδρύθηκε η περίφηµη Μονή Φιλοσόφου, απ' όπου βγήκαν έξι πατριάρχες, µε πιο γνωστό τον Γρηγόριο Ε΄.

Το 18ο αιώνα διέθετε ήδη περίφηµη σχολή και βιβλιοθήκη και πλούτισε από τους µπαρουτόµυλους, από τους οποίους βγήκε και το µπαρούτι που χρησιµοποίησαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του ‘21. Πολλές οι ξακουστές οικογένειες του τόπου και την αίγλη εκείνης της εποχής µαρτυρούν τα επιβλητικά, αποκατεστηµένα πλέον, πέτρινα αρχοντικά. Για την εξαίρετη αρχιτεκτονική της, η Δηµητσάνα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισµός.

Η βόλτα στον κεντρικό δρόµο θα σας δώσει αµέσως να καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά µέρη της ορεινής Αρκαδίας, µε αρκετές υποδοµές, ενώ η θέα στον Λούσιο θα σας γοητεύσει. Η Βιβλιοθήκη Δηµητσάνας, οι µονές Τιµίου Προδρόµου και Φιλοσόφου και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης είναι µερικά µόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά θα ανακαλύψετε κι άλλα αφήνοντας τον εαυτό σας να περιπλανηθεί στα λιθόστρωτα σοκάκια, καθώς και στα άφθονα µονοπάτια µέσα σε καταπράσινο «σκηνικό»! Αναπόσπαστο κοµµάτι της εµπειρίας είναι να µείνετε σε έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα και να απολαύσετε λαχταριστά ψητά κρέατα και καλοµαγειρεµένες λιχουδιές της ντόπιας κουζίνας στις προσεγµένες ταβέρνες, που αποπνέουν αυθεντική αίσθηση θαλπωρής...

Κοντινές αποδράσεις

• 9 χλµ. από τη Δηµητσάνα: Η Στεµνίτσα είναι ένα από τα οµορφότερα και ιστορικότερα χωριά της ορεινήςΑρκαδίας. Σήµα κατατεθέν η κεντρική πλατεία µε το καµπαναριό του Αϊ-Γιώργη, ενώ διαθέτει ακόµα και σχολή Αργυροχρυσοχοΐας - στην οποία έχει τεράστια παράδοση. Δεν υπολείπεται καθόλου σε προσεγµένες προτάσεις διαµονής.

• 19 χλµ. από τη Δηµητσάνα: Το Ελληνικό είναι ένα ακόµα γραφικό χωριό της Γορτυνίας, µε όµορφη πλακόστρωτη πλατεία, γνωστό κυρίως ως ορµητήριο για ράφτινγκ, καγιάκ και άλλες δραστηριότητες στον ποταµό Λούσιο.

• 20 χλµ. από τη Δηµητσάνα: Η Βυτίνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους χειµερινούς προορισµούς όλης της Νότιας Ελλάδας, µεταξύ άλλων λόγω της εγγύτητάς της στο χιονοδροµικό κέντρο του Μαίναλου. Σήµα κατατεθέν της ο δενδροσκέπαστος δρόµος που είναι γνωστός ως «Δρόµος της Αγάπης»!

• 17 χλµ. από τη Δηµητσάνα: Τα ξακουστά Λαγκάδια είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων και από τα πιο ιστορικά χωριά του Μοριά. Με θαυµάσια πέτρινα κτήρια, έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση, ενώ κι εδώ θα γευτείτε χαρακτηριστικές αρκαδικές νοστιµιές.

Πώς να πάτε

Στη Δηµητσάνα από την Αθήνα θα πάτε οδικώς (203 χλµ.) µέσω της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Τρίπολης, έξοδος προς Βυτίνα-Αρχ. Ολυµπία.