Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Λένε ότι «η πρώτη προϋπόθεση της ευτυχίας είναι να γεννηθείς σε μια λαμπρή πόλη»! Πόσο μάλλον να ζεις σε αυτή! Κάπως έτσι νιώθουν οι κάτοικοι της Βιέννης. Μπορεί να μην γεννήθηκα εκεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι από τις περιοχές που θα ήθελα να ζούσα… Στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αυστρίας!

Το newpost.gr ταξίδεψε μέχρι την Αυστρία και σας παρουσιάζει σημεία της πόλης και γεύσεις που πρέπει να τις δείτε και να τις γευτείτε! Η διαμονή σε σπίτι ελλήνων που ζουν στην Αυστρία και ένας περίπατος στην πόλη θα σε κάνουν να καταλάβεις πολλά για την «παραμυθένια» πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν την Βιέννη την περίοδο των γιορτών - συγκεκριμένα την Πρωτοχρονιά - και είδαμε την πόλη «ντυμένη» με τα γιορτινά της! Μια πόλη αρκετά οργανωμένη με άριστες συγκοινωνίες, όλα στο χρόνο τους! Σε περιμένουν και δεν τα περιμένεις! Βασικό αυτό σε μια πόλη που σέβεται τους κατοίκους της. Ότι πρέπει λοιπόν για να εξερευνήσεις την πόλη οικονομικά και γρήγορα! Με μόλις 4€ την ημέρα όλα τα μέσα είναι στη διάθεση σου και ανάλογα με τις ήμερες που θα κλείσεις έχεις και την αντίστοιχη έκπτωση!

Πρώτη ημέρα στην παραμυθένια πόλη – Πλατεία του Αγίου Στεφάνου

Πήραμε λοιπόν το μετρό και πήγαμε στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου όπου εκεί δεσπόζει μια από τις λίγες σε γοτθικό στυλ καθολικές εκκλησίες της Ευρώπης. Παραμονή πρωτοχρονιάς λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου μας βρίσκει να πίνουμε ζεστό κρασί με μυρωδικά - το λεγόμενο «gluehwein» - και να ακούμε τις επιβλητικές καμπάνες του Αγίου Στεφάνου να χτυπούν την ώρα της αλλαγής του χρόνου με διάφορα μουσικά δρώμενα που γινόντουσαν στην πλατεία.

 

Happy new year!! #vienna #fireworks

A video posted by Lazos Mantikos (@itslazos) on

 

Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου! #firstdayoftheyear

A video posted by Lazos Mantikos (@itslazos) on

Με πληθυσμό να αγγίζει περίπου τους 2.000.000 κατοίκους, οι ανάγκες της πόλης είναι αρκετές. Η πόλη της Βιέννης έχει καταφέρει να αξιοποιεί οτιδήποτε για να έχει τη δική της ενέργεια. Ένα από τα πρωτότυπα πράγματα που έχει κάνει είναι το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Αντί λοιπόν να πετάει τα σκουπίδια σε χωματερές, τα καίει και παράγει θέρμανση και ζεστό νερό για τους κατοίκους της. Μάλιστα το εργοστάσιο είναι μέσα στην πόλη και αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα και ζωγράφο Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) που χαρακτηρίστηκε ο καλλιτέχνης της αφηρημένης τέχνης. Στα έργα του απορρίπτει την ευθεία γραμμή και ο ίδιος συνήθιζε να λέει τις ευθείες γραμμές «εργαλεία του διαβόλου». Μάλιστα στη Βιέννη υπάρχει ένα τετράγωνο με πρωτότυπες πολυκατοικίες φιλοτεχνημένες από τον Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ και αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τετράγωνα της πόλης.

Δεύτερη ημέρα – Το κονσέρτο της Βιέννης και το χειμερινό παλάτι

Την πρώτη ημέρα του χρόνου όλος ο κόσμος συντονίζεται για να ακούσει και να δει το περίφημο πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης!

Ένας θεσμός που ξεκίνησε την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1939 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Στην αρχή το κονσέρτο δεν το έβαζαν πρωτοχρονιά γιατί φοβόντουσαν ότι θα ήταν μικρότερη η προσέλευση του κόσμου. Έτσι λοιπόν το 1941 ο Krauss παίρνει το ρίσκο και διευθύνει το πρώτο πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο με τίτλο «Johann Strauss Concert». Έκτοτε το πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης αποτελεί το πιο φημισμένο κονσέρτο του πλανήτη και μεταδίδεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που το δείχνει live μέσο της Δημόσιας τηλεόρασης.

Ευκαιρία λοιπόν αφού βρισκόμασταν εκεί να μπούμε στον ρυθμό της Κλασσικής μουσικής και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με το φημισμένο πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο της Βιέννης!

Το χειμερινό παλάτι των αυτοκρατόρων Hofburg…

Στην καρδιά της Βιέννης και απέναντι από το κοινοβούλιο της Αυστρίας δεσπόζει η χειμερινή κατοικία των Αψβούργων το παλάτι Hofburg! Ένα συγκρότημα κτιρίων με 18 πτέρυγες και 2.600 δωμάτια που θα σας ταξιδέψει στα χρόνια των αυτοκρατόρων!

Μην ξεχάσετε όταν κόψετε εισιτήριο (γύρω στα 12 € το άτομο) να κόψετε ταυτόχρονα και για το παλάτι Σενμπρούν ώστε να μην περιμένετε στην ουρά. Μπείτε στο μουσείο «Sisy» στον πρώτο όροφο για να δείτε όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε τότε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, η αλλιώς Σίσυ όπως συνήθιζαν να την φωνάζουν στο παλάτι…

Θα δείτε σε ένα γρήγορο flash back να παρουσιάζεται μπροστά σας η ιστορία της ζωής της, από τα παιδικά της χρόνια στη Βαυαρία μέχρι τη δολοφονία της στη Γενεύη. Μέσα σε αυτό το μουσείο θα θαυμάσετε της ενδυμασίες της αυτοκράτειρας που φορούσε τότε, - τα τελευταία χρόνια της ζωής της φορούσε μόνο μαύρα εξαιτίας της αυτοκτονίας του γιού της. Ακόμη και τα κοσμήματα της καθώς και η βεντάλια της ήταν από μαύρο χρώμα.

Μάλιστα συνήθιζε να κρύβει το στόμα της με την βεντάλια γιατί τα δόντια της ήταν χαλασμένα λόγω των ζαχαρωτών που έτρωγε (όλοι έχουν τις αδυναμίες τους) - πορτραίτα της, το μίνι γραφείο, το σετ ζωγραφικής της, καθώς και το σετ ταξιδιού που χρησιμοποιούσε – της άρεσαν πολύ να κάνει μακρινά ταξίδια με την άμαξα της ώστε να είναι μακριά από την αυστηρή ζωή του παλατιού και την ραδιούργα πεθερά της. Η χάρη της είχε φτάσει μάλιστα και μέχρι την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπου έχτισε το καταφύγιο της δίνοντας το όνομα «Αχίλλειο» από το όνομα Αχχιλέας, που είχε επηρεαστεί από της ιστορία του.

Βγαίνοντας στον εξωτερικό χώρο του παλατιού θα αντικρίσετε την βεράντα που έβγαινε ο αυτοκράτορας και κάπου εκεί στο παράθυρο θα διακρίνετε μια σκιά γυναικείου προσώπου. Είναι το πρόσωπο της Ελισάβετ που ήταν πάντα στο παράθυρο σε διακριτική θέση.

Τρίτη ημέρα – Παλάτι Σενμπρούν και πίνακες Γκούσταφ Κλιμτ

 

 

Μέσα στο αυτοκρατορικό παλάτι της Βιέννης! #vienna

A video posted by Lazos Mantikos (@itslazos) on

Τα ανάκτορα του Σενμπρούν είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης και αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από τον 18ο αιώνα έως το 1918. Σήμερα αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως! Μικρότερο σε σχέση με το Hofburg αλλά με πιο επιβλητικούς διακοσμημένους χώρους αξίζει να το επισκεφτείτε και να το εξερευνήσετε! Η τραπεζαρία στρωμένη με τον ίδιο τρόπο όπως τότε.

Ο τεράστιος κήπος γύρω από τα ανάκτορα χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια με κέντρο το ανάκτορο. Απέναντι ακριβώς από το παλάτι υπάρχει η περίφημη δεξαμενή του Ποσειδώνα που τον χρησιμοποιούσαν για να τροφοδοτούν το παλάτι και τους κήπους του με νερό. Λίγο πιο κάτω υψώνεται ο αρχαίος ρωμαϊκός οβελίσκος όπου εκεί έπιναν τον καφέ τους οι ευγενείς. Εκεί υπάρχει και ο πρώτος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης, ήταν ιδέα της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας.

Οι πίνακες του Γκούσταφ Κλιμτ έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και αποτελούν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβό (Art Nouveau), που σημαίνει νέα τέχνη. Ο Γκούσταφ Κλιμτ ήταν μπροστά από την εποχή του αν και γεννήθηκε τα χρόνια της Αυστριακής Αυτοκρατορίας… Όπου και να πηγαίναμε υπήρχαν παντού αντίγραφα από πίνακες του Κλιμτ.

Σε μπρελόκ, πάνω σε ποτήρια, χαλιά και σε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ένας πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ, η προσωπογραφία της Αντέλ Μπλοχ – Μπάουερ έμελε να είναι ο ακριβότερος ζωγραφικός πίνακας που έχει πουληθεί σε δημοπρασία! Η προσωπογραφία παρουσιάζει σε χρυσό φόντο την Αντέλ Μπλοχ – Μπάουερ, σύζυγο ενός Εβραίου Βιομηχάνου ζάχαρης και οικοδέσποινα καλλιτεχνικού σαλονιού Βιέννης.

Ο πίνακας έχει μια μακρά ιστορία…

Στις αρχές του 2006 πέρασε μαζί με τέσσερις άλλους πίνακες του Κλιμτ στην κυριότητα της 90χρονης Μαρίας Άλτμαν, απόγονος και ανιψιά της απεικονιζόμενης Μπάουερ. Η 90χρονη Άλτμαν μάλιστα για να δώσει τους πίνακες αυτούς στην Αυστρία ζήτησε τον προϋπολογισμό της χώρας σε χρήματα!

Όπως ήταν αναμενόμενο η Αυστρία δεν το δέχτηκε και μπήκαν σε δικαστική διαμάχη! Η Μπάουερ όταν πέθανε το 1925 είχε αφήσει διαθήκη που έλεγε να δοθούν οι πίνακες στο Αυστριακό κράτος εφόσον πεθάνει ο σύζυγος της Φερντινάντ Μπλοχ-Μπάουερ. Ο σύζυγος της όμως εκδιώχθηκε από τους Ναζί και η περιουσία του δημεύθηκε. Στην Ελβετία που κατέφυγε μαζί με την ανιψιά του έκανε νέα διαθήκη το 1945 , που κληροδοτούσε την συλλογή των έργων στην ανιψιά του.

Η Αυστρία όμως βρήκε τρόπο να έχει το δικαίωμα να κάνει αντίγραφα αυτών των έργων τέχνης με αποτέλεσμα πλέον τα έργα του Γκούσταφ Κλιμτ να έχουν όλα ένα ισχυρό brand name σήμερα και να χρυσό πληρώνονται ακόμα και ως μπρελόκ! Ένα άλλο επίσης κορυφαίο έργο του Κλιμτ που ανήκει και αυτό στην λεγόμενη «χρυσή περίοδο» είναι Το φιλί (The Kiss).

Η «γεύση» της Βιέννης...

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος δειπνήσαμε σε σπίτι Αυστριακών! Τι το καλύτερο για να δοκιμάσουμε παραδοσιακή Βιεννέζικη κουζίνα! Αν και η γαρίδες δεν είναι ένα κατ’ εξούσιο παραδοσιακό έδεσμα της Αυστρίας. Αποδείκνυε την ευημερία ενός λαού τότε. Δοκιμάσαμε λοιπόν το πιάτο με τις «μεθυσμένες» γαρίδες και κλείσαμε αυτό το υπέροχο δείπνο με γλυκό από καφέ! Κάτι σαν το τιραμισού ρίχνοντας από πάνω λαχταριστό σιρόπι σοκολάτας!

 

Αυστριακο γλυκο!

A video posted by Αθηνα Κουρη (@athina.kouri) on

Η δεύτερη ημέρα μας βρίσκει να δοκιμάζουμε το παραδοσιακό χοιρινό τους (Kuem melbraten) συνοδευόμενο μαζί με Rotkraunt. Είναι κάτι σαν το βραστό λάχανο, αλλά πραγματικά πιστέψτε με θα σας εξιτάρει τον ουρανίσκο σας! Επίσης δεν νοείται να πάτε Βιέννη και να μην δοκιμάσετε το παραδοσιακό σνίτσελ (Wiener schnitzel) με τις βραστές πατάτες επικαλυμμένες με λαχταριστό βούτυρο!

Μετά από το υπέροχο αυτό παραδοσιακό δείπνο περπατήσαμε στα σοκάκια της πόλης και σταματήσαμε για γλυκό σε ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Βιέννης, το café Sacher! Το ζαχαροπλαστείο αυτό είναι από τα παλαιότερα της Βιέννης και το όνομα του το έχει πάρει από τον ένα εκ των δύο ζαχαροπλαστών του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, των Sacher!

Βλέποντας την βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου θα δείτε ότι είναι διακοσμημένη όπως τότε. Η λαχταριστή σοκολάτα του Sacher είναι μέσα σε ξύλινο κουτί, όπως την πουλούσαν τα χρόνια εκείνα. Μάλιστα πάνω υπάρχει και ξενοδοχείο με το ίδιο όνομα, το Sacher Hotel!

Δοκιμάστε λοιπόν την βιενέζικη λαχταριστή σοκολάτα του Sacher αλλά και την Apfelstuden, κάτι σαν την μηλόπιτα σε γεύση!

Για γουρουνόπουλο και κρασί στην χιονισμένη πόλη της Βιέννης! Η τρίτη ημέρα μας βρίσκει να χιονίζει στην πόλη και εμείς να είμαστε στη στοά των 12 αποστόλων με μουσική από βιολιά! Εκεί μάλιστα υπάρχει το βαθύτερο πηγάδι του 15ου αιώνα. Είναι κοντά στο παλιό τετράγωνο των ελλήνων. Πηγαίνοντας λοιπόν στα μέρη που σύχναζε ο Ρήγας Φεραίος δοκιμάσαμε γουρουνόπουλο και το καταπληκτικό φρουτώδες κρασί Schwarzer Ribiselwein (fruchtig).

 

Στη στοά των 12 Αποστόλων στη Βιέννη! #austria

A video posted by Lazos Mantikos (@itslazos) on

Φεύγοντας από την Βιέννη είχαμε κάποια παραπάνω κιλά, αλλά άξιζε τον κόπο! Οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι εικόνες αυτής της πόλης θα μου μείνουν αξέχαστες. Επισκεφτείτε την αυτοκρατορική Βιέννη και ζήστε το δικό σας παραμύθι…