Ο παγκόσμιος χάρτης κατανομής των τουριστών αλλάζει δραματικά και οι παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι αρκετοί. Εκτός από τη διαφήμιση, οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονεί το ταξίδι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού, τουλάχιστον για μία συγκεκριμένη περίοδο.

Για φέτος, η μεταναστευτική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και τα ελληνικά νησιά, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, την Μπανγκόκ και την Τυνησία και ο ιός Ζίκα που εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική είναι μερικά από τα μείζονα προβλήματα που πλήττουν τουρισμό, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να μετατοπίζεται σε εναλλακτικούς προορισμούς, αντί αυτών που διατρέχουν κίνδυνο.

Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια η Αίγυπτος έχει αλλάξει αρκετές θέσεις στη λίστα προτιμήσεων των τουριστών. Η Τουρκία που είχε καταφέρει να αυξήσει τη δημοτικότητά της, έχει μέχρι στιγμής μείωση ύψους 40% στις κρατήσεις. Το Μαρακές, σε ένα χρόνο ένας ασυνήθιστος και εξωτικός προορισμός, έχει γίνει must see για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτε. Ενώ, η Ταϊλάνδη ανακτά τη χαμένη αίγλη της.

Τουρκία

Εάν περάσει ένα εύλογο διάστημα από την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και υποχωρήσει η μεταναστευτική κρίση και οι  τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν για τη γειτονική χώρα, που τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να κάνει ρεκόρ κρατήσεων.

Αφρική

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως, αντιμετωπίζουν οι χώρες της Βόρειας  Αφρικής. Η  Τυνησία και η Αίγυπτος έρχονται πρώτες σε ακυρώσεις, ιδίως, έπειτα από προτροπή του FCO τον περασμένο Ιούνιο, για αποφυγή των προορισμών. Ένα μεγάλο μέρος της Αιγύπτου -σήμερα- θεωρείται μη ασφαλές για τους επισκέπτες, αν και "οι τουριστικές περιοχές κατά μήκος του ποταμού Νείλου (π.χ. Λούξορ, Qina, Ασουάν, Αμπού Σιμπέλ και η Κοιλάδα των Βασιλέων) ή τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας του Σαρμ ελ Σέιχ και Χουργκάντα "παραμένουν ασφαλή.

Παρίσι

Μετά τις επιθέσεις Νοεμβρίου, η πόλη του Παρισιού είχε έναν πολύ ήσυχο Δεκέμβριο, αλλά φαίνεται τώρα να κάνει μια σταθερή ανάκαμψη.

Ταϊλάνδη

Η  Ταϊλάνδη, επίσης, φαίνεται να ανέκαμψε από τη βομβιστική επίθεση στο Erawan Shrine - ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο - τον Αύγουστο, που άφησε 20 νεκρούς και παραμένει  δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετά τις Μαλδίβες.

Κένυα

Οι κρατήσεις στην Κένυα έχουν βρεθεί σε άνοδο έπειτα από τα καθησυχαστικά μηνύματα από το FCO, τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Άλλοι φορείς είναι λιγότερο αισιόδοξοι, όμως, και αυτό μπορεί να είναι ένα αγκάθι στην προτίμηση των τουριστών.

Ιράν

Περιέργως, το  Ιράν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, έπειτα από την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνία,ς τον περασμένο Ιούλιο. Η British Airways, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς Τεχεράνη από τον Ιούλιο.

Ρωσία

Η Ρωσία, η οποία είδε τον τουρισμό σχεδόν να καταρρέει, μετά την εισβολή της Κριμαίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάρριψη της πτήσης της Μαλαισίας Airlines MH17, παίρνει και πάλι μπρος! Η ειρηνευτική στάση στη Συρία και η βύθιση της αξίας του ρουβλιού καθιστούν επίσης τη Ρωσία ελκυστική.

Βραζιλία

Ο ιός Ζίκα έχει αμαυρώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας και η εξάπλωση του ιού στην ευρύτερεη Λατ. Αμερική έχει κάνει τους τουρίστες να ψάχνουν για άλλους εξωτικούς προορισμούς.

Αγγλόφωνες χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς. Οι πιο διάσημοι προορισμοί, ωστόσο, είναι η Νότια Αφρική και ο Καναδάς. Και οι δύο έχουν δει τα νομίσματά τους πέφτουν απότομα και η αύξηση στις κρατήσεις αγγίζει το 60 τοις εκατό και  40 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Σκανδιναβία

Οι σκανδιναβικοί προορισμοί έχουν πάρει τα πάνω τους, λόγω υποτίμησης των νομισμάτων τους, με το μεγαλύτερο φορέα στη χώρα να ισχυρίζεται ότι για το καλοκαίρι οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 τοις εκατό.

Ιαπωνία

Τέλος, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι η Ιαπωνία είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στον ταξιδιωτικό χάρτη.