Κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία πολλά πράγματα μπορεί να φαντάζουν τρομακτικά, αλλά -ταυτόχρονα- μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι επισκεπτόμαστε έναν προορισμό που οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη με την δική μας νοοοτροπία.

10. Μπούργκα παντού

Δύσκολα θα δεις γυναικείο πρόσωπο. Μόνο γυναικεία μάτια! Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά κορίτσια.

9. Ο χρόνος παγώνει για την προσευχή

Κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται 5 διαλείμματα για προσευχή, η οποία κρατά 30 λεπτά. Όσο κρατά η προσευχή τίποτα δεν λειτουργεί.

8. Η παράσταση του θανάτου

Στη χώρα αυτή η θανατική ποινή εξακουλουθεί να αποτελεί τιμωρία για σοβαρά αδικήματα. Παραστάσεις του θανάτου δίνονται σε διάφορες γωνιές των μεγάλων πόλεων, με τους καταδίκους να εκτίουν την ποινή τους και τα πλήθη να σπεύδουν να δουν. Απαγχονισμός, αποκεφαλισμός ή πυροβολισμός είναι οι συνήθεις παραδειγματικές τιμωρίες που γίνονται σε δημόσιους χώρους.

7. Το αλκοόλ απαγορεύεται

Ακόμα και η μπύρα ή το σπιτικό κρασί απαγορεύονται και οι ποινές είναι πολύ αυστηρές.

6. Σπάνια κάποιος έχει κατοικίδιο

Δύσκολα θα πετύχεις Άραβα να κάνει βόλτα με το σκύλο του. Πιστεύεται πως είναι ανθυγιεινό να έχεις στο ίδιο σπίτι ένα κατοικίδιο κι έτσι στις πόλεις υπάρχουν λίγα σκυλιά. Μόνο κυνηγετικά σκυλιά και οδηγοί συνηθίζονται.

5. Οι γυναίκες δεν οδηγούν

Όλα τα στερεότυπα περί οδήγησης των γυναικών εδώ δεν ισχύουν. Κι αυτό γιατί οι γυναίκες απαγορεύεται να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους. Οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν ασυνόδευτες ή συνοδευόμενες από άνδρα που δεν είναι συγγενής τους. Το μαστίγωμα είναι η τιμωρία για τις ανυπάκουες γυναίκες.

4. Μέρη μόνο για γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να συγκεντρώνονται για να προσεύχονται, να συζητούν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε μέρη αποκλειστικά γι'αυτές. Η είσοδος σε άνδρες απαγορεύεται!

3. Δεν υπάρχει κινηματογραφική αίθουσα!

Θες να δεις ταινία; Ξέχανα το! Το σινεμά απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία.

2. Η οδήγηση είναι άκρως επικίνδυνη

Μια βόλτα σε αυτοκινητόδρομο θα σε πείσει πως πρωταγωνιστείς στο Fast and Furious. Αγώνες δίνονται στη μέση του δρόμου με άδεια από το κράτος.

1. Ομοφυλοφιλία

Για εμάς -φυσικά- δεν προκαλεί σοκ η εικόνα ενός ομόφυλου ζευγαριού. Ωστόσο, μας προξενεί εντύπωση το γεγονός πως αν και απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία και τιμωρείται με μαστίγωμα, φυλάκιση ή ακόμα και θάνατο υπάρχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ίσως περισσότερο από ότι στα ευρωπαϊκά κράτη. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία με το αντίθετο φύλο. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε ομάδες ανδρών, ίσως επειδή σπάνια γυναίκα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, ενώ, παράλληλα οι γυναικίες ομάδες είναι πιο κλειστές, ώστε να μην μπορούμε εύκολα να μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτές.