Πέτρινα σπίτια µε ξύλινα µπαλκόνια και στενά δροµάκια γεµάτα ολάνθιστα γεράνια, πετούνιες και µπιγκόνιες τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα ενός εκ των πιο όµορφων χωριών της Γαλλίας και του «πιο ανθισµένου στην Ευρώπη». Ελάτε µαζί µας σε ένα ταξίδι στο κεντροανατολικό τµήµα της Γαλλίας και ανακαλύψτε το Yvoire, ένα χωριό-κόσµηµα για τη λίµνη Γενεύη, και όχι µόνο.

Το Yvoire διοικητικά και χωροταξικά ανήκει στη Γαλλία. Στο κεντροανατολικό τµήµα της χώρας, λοιπόν, στα σύνορα µε την Ελβετία -πιο συγκεκριµένα στην Άνω Σαβοΐα, στην περιφέρεια Rhone-Alpes- συναντάµε αυτό τον πέτρινο, µεσαιωνικό, λιλιπούτειο, ολάνθιστο παράδεισο, που από το 1959 (ηµεροµηνία που απέσπασε το πρώτο εθνικό βραβείο για την ανθοφορία του) έχει κερδίσει περίοπτη θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών και περισσότερο όσων λατρεύουν τα λουλούδια (θα σας εξηγήσω παρακάτω το λόγο), αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 1 εκατοµ. κόσµου το επισκέπτεται ετησίως. Τοποθετηµένο στην άκρη της χερσονήσου της λίµνης Λεµάν (Leman) ή Γενεύη, στην ουσία χωρίζει και οριοθετεί τα δύο τµήµατά της στο µικρό (petit lac) και το µεγάλο (grand lac). Από τη στρατηγική τοποθεσία του και µόνο καταλαβαίνουµε τι είναι αυτό που έλκει ολοένα και περισσότερους στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Ποιο είναι το Yvoire;

Θα γυρίσουµε το χρόνο πίσω, αρκετά χρόνια, για να µάθουµε ποιο ακριβώς είναι το Yvoire. Και πιο συγκεκριµένα στον 14ο αι. και την εποχή του Μεσαίωνα, όπου και έχει «κολλήσει» αρχιτεκτονικά. Λόγω της στρατηγικής του θέσης µεταξύ της «µικρής» και της «µεγάλης» λίµνης (περιοχή που από τους αρχαίους χρόνους διευκόλυνε τη µεταφορά εµπορευµάτων σε µια διαδροµή µέσω των Άλπεων µεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας), δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Amedee V (1248-1323) της Σαβοΐας, ο οποίος ανέλαβε αρκετά οχυρωµατικά σηµεία από το 1306. Έκτοτε, για µισό αιώνα το Yvoire διαδραµάτιζε έναν πολύ σηµαντικό στρατιωτικό ρόλο, µε τον οποίο κατάφερε να κερδίσει και να εδραιώσει την ελευθερία των κατοίκων του το 1324. Όταν όµως ολόκληρη η περιοχή καταλήφθηκε από τους κατακτητές µεταξύ 1536-1591, το χωριό έχασε τις επάλξεις του και τον στρατιωτικό του ρόλο, κάηκε το κάστρο του, το οποίο και παρέµεινε χωρίς στέγη για περίπου 350 χρόνια. Για µεγάλο χρονικό διάστηµα έµεινε στην ανωνυµία και την αφάνεια και το άλλοτε µείζονος στρατιωτικής σηµασίας χωριό µετατράπηκε σε ένα ψαροχώρι, όπου οι κάτοικοί του ασχολούνται κατά βάση µε την αλιεία και τις αγροτικές δραστηριότητες.

Επιστροφή στο σήµερα

Το λιλιπούτειο Yvoire, σήµερα, είναι ένας µικρός επίγειος παράδεισος, που µάλιστα συγκαταλέγεται στο σύλλογο µε «τα πιο όµορφα χωριά της Γαλλίας» για περισσότερα από 20 χρόνια. Με χαρακτηριστικό του στοιχείο τα πολλά λουλούδια και τις πράσινες εκτάσεις -σηµείο αναφοράς του χωριού ο Κήπος των Αισθήσεων (Le Jardin de Cinq Sens) στο κέντρο του που επεξεργάζεται τις πέντε αισθήσεις (εξού και η ονοµασία του)- το 2002 εκπροσώπησε τη Γαλλία στον διεθνή διαγωνισµό για τα πιο ανθισµένα χωριά στον κόσµο και κατέκτησε την πρώτη θέση. Τι θα κάνετε εδώ; Βόλτες στα στενά δροµάκια µε τα πέτρινα, ολάνθιστα κτήρια. Επίσκεψη στο Κάστρο και την εκκλησία του St. Pancras που χρονολογείται (πιθανότατα) στον 11ο αι., µε το εντυπωσιακό καµπαναριό τού 1854. Στο Yvoire, µάλιστα, η εφαρµογή της ρήσης «Σπεύδε βραδέως» βρίσκει την απόλυτη εφαρµογή της, καθώς εδώ θα θέλετε όλα να τα κάνετε σε αργούς ρυθµούς, έτσι ώστε να τα απολαύσετε στο έπακρο. Α, και όλα αυτά, φυσικά, θα τα κάνετε... πεζή, καθώς τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται...

Θα δείτε, λοιπόν, πως το Yvoire, αν και είναι χωριό των λίγων (οι κάτοικοί του υπολογίζονται περί τους 800) που συνεχίζουν να διατηρούν ανέπαφη από τον τουρισµό την αυθεντική του ταυτότητα, έχει δηµιουργηθεί για πολλούς. Για όλους εκείνους που εξιτάρονται από την ανακάλυψη µικρών επίγειων παραδείσων. Με λίγα λόγια, για εσάς!